Kevesebbet költenek informatikára a vállalkozások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalkozások mintegy 70 százaléka csökkenti informatikai beszerzését az idén a gazdasági válság hatására, mintegy 23 százalékuk meg is változtatja a beszerzések tartalmát, 7 százaléka teljesen lefújta a fejlesztési terveket, míg 4 százaléka csupán elhalasztotta azokat.

A Publicus Research által a Pont ez Holding Kft. megbízásából készült felmérés szerint a kkv-k 74 százaléka már érzi a gazdasági válságot, ami 90 százalékuk szerint legalább egy évig, vagy tovább fog tartani. A cégvezetők háromnegyede a válság hatására átalakította az idei üzleti tervét, mivel közel felük a bevétel visszaesésével számol.

A kutatás szerint az IT-költések visszafogása természetes lépés, mivel azonban az informatikai felszereltség a jövőbeni versenyképesség és az innováció záloga is egyben, e kiadások drasztikus visszafogásával a cégek könnyen maguk alatt vághatják a fát.

Ez különösen a piacot amúgy is drasztikusan újrarendező válság idején lehet különösen kritikus egy vállalkozás sikere szempontjából. Az optimális egyensúly megtalálása a jelen gazdasági körülmények között azonban nem könnyű feladat – ismeri el a közlemény. A kutatás eredményeiből kiderült: a válaszolók 49 százaléka alacsonyabb, 38 százaléka változatlan, míg 11 százaléka magasabb bevételre számít az idén, mint tavaly. Ennek megfelelően a kkv-szektor szereplői beszerzési terveiket 61 százalékban csökkentették, 23 százalékuk változatlanul hagyta, míg 14 százalékuk növelte. A megkérdezettek 74 százaléka vélte januárban, hogy a válság már elérte az országot, 14 százalékuk vélekedett úgy, hogy csak a jövőben éri el, s mindössze 1 százalék gondolta, hogy elkerüli. Arra kérdésre, hogy a válság jövőre nagyobb, vagy kisebb lesz-e, avagy szinten marad-e, a válaszadók 79 százaléka nagyobb és csak 1 százaléka prognosztizálta a kisebb válságot. A jelenlegi szintet 11 százaléklék válaszoló tartotta valószínűnek.

A válság időtartama kapcsán a megkérdezettek 56 százaléka vélte úgy, hogy túlnyúlik az egy éven, 34 százalék szerint mintegy egy évig tart majd, míg 6 százalék fél évre saccolta idejét. A válaszolók 72 százaléka szerint a válság jelentősen befolyásolja a vállalatok üzleti tervét, míg 16 százalék szerint nem lesz rá hatással. A pénzügyi válság előtt a cégek 41 százaléka tervezett informatikai beszerzéseket, míg 47 százalékuk akkor sem. A cégek leginkább, 88 százalékban az eszközbeszerzéseken spórolnak majd, 51 százalékban a programfrissítéseken és -fejlesztéseken, 21 százalékban az üzemeltetési költségeket szűkítik. A vállalatok 18 százalékban az új informatikai munkatársakon spórolnak.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.