Magyarhonba szorítják az evásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után.

Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél – idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás – az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás – mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

Közösségi adószámot mindenkinek

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.

Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást.

Forrás: index


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.