Magyarhonba szorítják az evásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után.

Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél – idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás – az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás – mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

Közösségi adószámot mindenkinek

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.

Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást.

Forrás: index


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.