Magyarhonba szorítják az evásokat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 23.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után.

Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél – idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás – az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás – mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

Közösségi adószámot mindenkinek

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.

Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást.

Forrás: index


Kapcsolódó cikkek:


E-útdíj: karbantartás jön
2019. június 21.

Az útdíjfizetés rendszerében június 23-án, vasárnap hajnalban 1 órától 5 óráig informatikai rendszerfejlesztést hajtanak végre.

Csökkent a diákhitel kamata
2019. június 19.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 1,99 százalékra csökkentette az előző félévi 2,2 százalékról a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ Zrt.