Magyarhonba szorítják az evásokat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 23.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium által közzétett, egyelőre csak tervezett áfatörvény-módosítás értelmében jövőre már csak belföldön tevékenykedhetnek az evás cégek. Az uniós jogharmonizáció révén 2010-ben átalakul a szolgáltatások utáni áfafizetés, ami érintőlegesen az evásokra is ki fog hatni.

Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után.

Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél – idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás – az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás – mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

Közösségi adószámot mindenkinek

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.

Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást.

Forrás: index


Kapcsolódó cikkek:


Egyre többet fizetünk kártyával
2019. szeptember 16.

Ismét nőtt a terminálok száma, és lendületesen bővült a kártyás fizetések száma és összege a jegybank adatai szerint.

Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.