Megvenné Demján bankját az állam


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Gránit Bank alapjain hozzon létre állami bankot – értesült az [origo].


A pénzintézet 90 százaléka Demján Sándoré. A kormánynak régi célja, hogy növelje a hazai tulajdonosok részesedését a bankszektorban, a magyar bank a visszahúzódó multik rovására piacot szerezzen, és rajta keresztül induljon be elsősorban a kkv-k leállt hitelezése.A Gránit Bank megvásárlása mellett szóló érv a lap szerint, hogy kis bank lévén viszonylag olcsó megvásárolni, viszont a pénzintézet fejlesztése ugyanezért költséges is; a bank piaci értéke a portál szerint mintegy 4 milliárd forint.

A Grániot bank tulajdonosa Demján Sándoron kívül Kostevc Péter, a Brokernet elnöke, valamint Nyúl Sándor, a TriGranit Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke is.

A lap úgy tudja, hogy zajlik a Takarékbank átvilágítása is. Korábban arról lehetett olvasni, hogy a kabinet a súlyosan veszteséges MKB megvásárlása iránt is érdeklődött.

Az [origo] cikkét itt olvashatja.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.