Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi beszerzésimenedzser-index


A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be – közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi novemberi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint az 52,7 pontos hosszú távú átlag és meghaladja az előző három év november havi értékeinek 53,2 pontos átlagát is.

A részindexek általában csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A foglalkoztatottságindex értéke 0,7 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, de bővülést mutat immár tizennegyedik alkalommal. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent.

Az új rendelések indexe 1995 óta a legmagasabb novemberi értéket vette fel, de az előző hónaphoz képest szintén csökkent. Az 50,0 pont fölötti érték az új rendelések állományának emelkedését jelzi. A szállítási átfutási idő értéke 50 pont alatt továbbra is szűkülést jelez, az index értéke 2,5 ponttal emelkedett.

Az MLBKT jelentése ismertette: a vásárolt készletek indexe 3 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban, de erős bővülést jelez. A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a bővülési tendenciát, bár mindkét index minimálisan csökkent. A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke az októberihez képest.

A fellendülést mutató beszerzési mennyiség indexe 1,2 százalékpontos csökkenést mutat. A késztermékkészletek szintje hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az előző havinál.

Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása – közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.