Milliárdokkal segítik a kkv-kat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalkozásokat finanszírozó pénzintézetek uniós csúcsértekezletét tartották Budapesten. Európaszerte 117 ezer kkv-t támogattak a tagintézetek, közel 20 milliárd euró értékben tavaly. Tíz éves működése során eredményesen járult hozzá az európai és a határokon átnyúló együttműködés elősegítéséhez, kiemelten a kkv-k finanszírozási helyzetének javításához. Magyarországot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviseli a hálózatban.

Az EU 12 tagállamában működő, 13 pénzintézetet – köztük a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t (MFB) – tömörítő Európai Kis- és Középvállalatokat Finanszírozó Pénzintézetek Hálózata (NEFI) budapesti felsővezetői csúcstalálkozóján két új tagpénzintézetet vettek fel soraikba. Így taggá vált a bolgár (Bulgarian Development Bank) és szlovén (SID-Slovene Export and Development Bank Inc.) fejlesztési bank.

A tanácskozás munkáját összegezve Erős János, az MFB vezérigazgatója kiemelte: a jövőben erősíteni kívánják a NEFI szakmai kérdésekben kialakított közös álláspontjának aktív és hatékony képviseletét az EU intézményeknél. Még erőteljesebben részt vesznek az uniós támogatási politika és programok kialakításában, kiemelten a kkv-k számára elérhető pénzügyi termékek, szolgáltatások kidolgozásában és megvalósításában. Ez közös európai ügy, ami Magyarországon különösen fontos – hangsúlyozta.

Jelenleg is több EU-s projektben érdekelt a hálózat közvetlenül, közte a JEREMIE programban, amely mikrohitelek, hitelgarancia és kockázatitőke finanszírozás formájában, pénzügyi közvetítők közreműködésével valósítja meg a visszafizetendő fejlesztési források allokálását a kis- és középvállalkozások számára. (Magyarországon ezt az MFB Bankcsoporthoz tartozó MAG Zrt. látja el.) A NEFI emellett kapcsolódik az Európai Bizottság által elindított, az európai vállalkozások versenyképességének javítását szolgáló CIP programhoz is, amely az innováció elősegítését, a jobb finanszírozási környezet megteremtését és a régiók üzleti támogatásának elősegítését tűzte célul. A 2008-2010 közötti időszakban több szakmai workshop keretében tervezi megvitatni ennek a programnak az eredményeit, tapasztalatait, de napirendre tűzi a kkv-k támogatott adósságfinanszírozásának, valamint az innováció és technológia fejlesztés finanszírozásának témáit is.

A NEFI céljai

A hálózat legfőbb célja, hogy a tagintézmények széles körű pénzügyi szolgáltatások nyújtásával és szakértelmük felkínálásával segítsék a kis- és közepes vállalkozásokat a különféle pénzügyi forrásokhoz való könnyebb hozzáférésben. Ennek során együttműködnek az adott ország bankrendszerének többi szereplőivel, kiegészítik azok szolgáltatásait, társfinanszírozóként, kockázatmegosztás és tanácsadás útján törekednek a kkv-finanszírozás hiányosságainak kiküszöbölésére, az úgynevezett „best practice”, legjobb gyakorlat alkalmazásának elterjesztésére az egyes országokban és az EU egészében.
A NEFI a tagintézmények közötti kapcsolatok elmélyítésére törekszik, megosztva a kkv-finanszírozás terén szerzett gyakorlati tapasztalatokat. Emellett együttműködik az EU Bizottságával, valamint az európai pénzügyi intézményekkel – Európai Beruházási Bank (EIB), Európai Beruházási Alap (EIF) –, tanácsadással segíti az európai támogatási programok kialakítását és megvalósítását, és támogatja a kkv-k ezen programokban való részvételét.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

EY: Így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az új szabályozással hazánk nagy lépést tesz a körforgásos gazdaságra történő átállás felé. Az érintett cégekre most sok feladat hárul, és alig több mint három hónapjuk maradt felkészülni. A változás nem csak a gyártókat érinti, amennyiben pedig egy vállalat nem tud megfelelni a követelményeknek, akár a tevékenységének felfüggesztésére is számíthat – hívja fel a figyelmet az EY.  

2023. március 17.

OC: Magyarország a második az EU ingatlanpiacán árnövekedésben

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.