Nagy csalódást okozott az ipari adat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevésbé nőtt a vártnál az ipar, főként az autógyárak teljesítményével függhet össze a gyenge adat.


Októberben 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után – közölte a KSH pénteken az előzetes adatokat.

Szeptemberhez képest 2,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés, Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy augusztustól lényegesen mérséklődött a járműgyártás dinamikája, de az egyéb feldolgozóipari ágazatok – elsősorban az élelmiszer-, és vegyi termék-gyártás, valamint a fémfeldolgozás – növekedése is lassulhatott.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint a lassulás a német ipar gyengélkedésével van összhangban. A szakértő szerint idén év végére 7-7,5 százalékra lassulhat éves összevetésben az ipari termelés növekedése. 

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kiemelte: az augusztusit követően az októberi adatok újabb váratlan megbicsaklást mutatnak az iparban. Megjegyezte, hogy egyelőre csak az előzetes adatokat hozta nyilvánosságra a KSH, tehát a részletekre még várnunk kell, azonban nagy valószínűséggel – az augusztusi hónaphoz hasonlóan – az autógyárak alacsonyabb termelése okozhatta a megingást. Ő is az ipari termelés lassulására számít novemberben és decemberben, mivel az év végéhez közeledve egyre több gyár fogja vissza a termelését, amelyet majd csak januárban indítanak újra.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.