Nem megy a bérkompenzáció az Auchannál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dolgozók a húsvét előtti szombaton demonstrálnak, mert az Auchan nem tudja megőrizni a kiskeresetűek fizetésének, illetve béren kívüli juttatásainak értékét. A társaság vezetője közölte: az Auchan tavaly veszteséges volt, és nem képes kitermelni az evárt béremelések költségeit.


Demonstrációt tart húsvét előtti szombaton, április 7-én a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az Auchan Magyarország Kft-nél képviselettel rendelkező alapszervezete az áruházlánc óbudai áruháza előtt. Az Auchan munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról. A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok nem biztosították volna a nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

A munkavállalók számára nem elfogadható, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális, béren kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az Auchan vezetői már tájékoztatják az elhatározásukról a munkavállalókat – közölte a munkavállalói érdekképviselet.

A társaság 2011. évi 7 milliárd forintot meghaladó vesztesége, és a 2012. év első két hónapjában a fogyasztás gyengülését jelző adatok alapján hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a szakszervezet által javasolt béremelést biztosítani tudnák – közölte az Auchan a demonstráció bejelentésére reagálva. Az Auchan hangsúlyozza: az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben – sok más vállalattal szemben – nem bocsátottak el dolgozót, a munkahelyek megőrzése érdekében takarékossági intézkedéseket tettek. „Az idei évre remélt gazdasági eredményeink javulásával azonban tervezzük a bérek további emelését, ahogyan eddig, úgy a jövőben is” – idézi a cég közleménye a vezérigazgatót.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.