Nem vesztettek népszerűségükből a minilakások


A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, de annál jelentőségteljesebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból – közölte a Duna House hétfőn. Szintén a nap híre, hogy a Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa).

Nem vesztettek népszerűségükből a minilakások

A közleményben rámutattak arra, hogy a kislakásokra különlegességük és egyediségük miatt fordítanak kiemelt figyelmet a vásárlók és a szakemberek.

A Duna House idei értékesítési adatai alapján, a tavalyihoz hasonlóan, változatlanul az összes adásvétel 1 százalékát kötötték 10-20 négyzetméter közötti lakásra vagy házra. Az idén augusztusig értékesített 20 négyzetméteres vagy az alatti alapterülettel rendelkező otthonok négyzetméterára lokációtól és állapottól függően 400 ezertől 1,7 millió forintig terjed a fővárosban, a vidéki területeken azonban már 350 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni 20 négyzetméteres, jó állapotú lakáshoz.

Hasonló méretű, kertkapcsolatos kisházat, hétvégi házat már 185 ezer forintért is lehet kapni négyzetméterenként, de van olyan agglomerációs település, ahol megközelítette a 2 millió forintot az egységár – írják a közleményben.

Jellemző trend, hogy ingatlanpiaci befektetők a régi, klasszikus nagypolgári vagy az átlagos méretű, könnyen alakítható 50-60 négyzetméteres ingatlanokat osztják fel kettő, vagy akár három kisebb alapterületű lakásra – mutattak rá a közleményben.

A Duna House azt tanácsolja, hogy ilyen esetekben is érdemes kiemelt figyelemmel kell eljárni. A szétválasztott, a tárolóból, vagy garázsból átalakított kislakásoknál is érdemes ellenőrizni a tulajdoni lapot, hiszen a későbbi értékesítés során, illetve hitelfelvétel esetén elengedhetetlen, hogy a valóságnak megfelelő adatok szerepeljenek a dokumentációban. Szintén fontos körülmény, hogy a társasház adott-e engedélyt a nagy lakás szétválasztására, illetve, hogy az ingatlanok rendelkeznek-e önálló mérőórákkal – hívta fel a figyelmet a Duna House.

A Duna House csoport leányvállalata együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casával

A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik – ismertették. A közlemény szerint a szeptember 22-én aláírt megállapodások bizonyos feltételekhez kötöttek, amelyeknek 2023. október 30-ig kell teljesülniük.

Kifejtették: a Hgroup 10 százalékos tulajdonrészt vásárol a Professione Casában, és kizárólagos együttműködést alakít ki az olasz ingatlanügynökség ügyfelei számára hitelközvetítői szolgáltatások nyújtására.

A Hgroup a befektetésért és az együttműködésért 1,5 millió euró fix díjat, valamint az együttműködés által generált ügyletek mennyiségétől és minőségétől függő további díjat fizet. A fix díj meghatározó részét még az idén kifizetik.

A Duna House Holding Nyrt. várakozásai szerint a Professione Casával folytatott együttműködésből származó bruttó fedezet 2-3 éven belül fokozatosan eléri a 2 millió eurót.

A vállalatok közötti együttműködés legalább 15 évre szól. A Duna House Holding Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A papír ára hétfőn 1,09 százalékos emelkedés mellett 558 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb értéke 760 forint, a legalacsonyabb 395 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.