Optimistábbak lettek a német vállalatvezetők


Enyhén javult a ZEW gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe októberben.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy a németországi gazdasági hangulatindex (economic sentiment index, ESI) erőteljesen, mínusz 1,1 pontra javult, április óta a legmagasabb szintre került a szeptemberi mínusz 11,4 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé javuló mutató, mínusz 9,3 pont szerepelt októberre. A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről minimálisan romlott, a mutatószám mínusz 79,9 pontra gyengült a szeptemberi mínusz 79,4 pontról. A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója április óta először került pozitív tartományba, októberben plusz 2,3 pont lett a szeptemberi mínusz 8,9 pont után. Elemzői várakozások átlagában mínusz 8 pont szerepelt. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 25.

Borúlátóbbak a német cégvezetők

Az ifo német üzleti hangulatindex a vártnál alacsonyabb volt augusztusban; a cégvezetők a negyedik hullámtól tartanak.
2019. augusztus 26.

Recesszió közeleg Németországban

A vártnál is erőseb mértékben, közel hétéves mélypontra csökkent az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban. A jelek szerint a kereskedelmi viták elmélyülése recesszió felé taszítja a legnagyobb európai gazdaságot.