Váratlanul nagyot romlott a német és az euróövezeti gazdasági hangulat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Márciusban a várakozásoknál nagyobb mértékben romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe.

A ZEW hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) 13,0 pontra esett márciusban a tizenkéthavi csúcsot jelentő februári 28,1 pontról. Az elemzői várakozások átlagában 17,1 pontos márciusi adat szerepelt.

A mutató idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta. A februárban elért érték volt a legmagasabb tavaly február óta, amikor még plusz 54,3 ponton állt a mutató, majd márciusban már mínusz 39,3 pontra zuhant. A tavalyi legalacsonyabb értékét szeptemberben érte el az index mínusz 61,9 ponton, ami még a 2020. márciusi mínusz 49,6 pontot is alulmúlta. 2020-ban, a koronavírus-járvány évében a mutató értéke márciusban volt egyedül negatív.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről szintén romlott, a mutatószám mínusz 46,5 pontra csökkent az előző havi mínusz 45,1 pontról. Ez az érték is alulmúlta az elemzői várakozásokat, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 44,3 pont volt.

A nemzetközi pénzpiacokra nagy nyomás nehezedik, a nagyfokú bizonytalanságot tükrözi a ZEW gazdasági hangulatindexe. A bankok eredményeinek alakulásával kapcsolatos kilátások nagy mértékben romlottak, bár továbbra is enyhén pozitívak. A biztosítási ágazatra vonatkozó becslések is jelentősen visszaestek – kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója öt hónap javulást követően szintén a várakozásokat meghaladó mértékben romlott márciusra: 10,0 pontra zuhant a várt 16,0 pont helyett az előző havi 29,7 pontról. Az euróövezeti hangulati mutató esetében is a februári volt a legjobb érték tavaly február óta, amikor még plusz 43,0 ponton állt. Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató euróövezeti értéke 3,0 ponttal mínusz 44,6 pontra csökkent, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 3,1 ponttal emelkedett, mínusz 80,3 ponton állt márciusban.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 25.

Borúlátóbbak a német cégvezetők

Az ifo német üzleti hangulatindex a vártnál alacsonyabb volt augusztusban; a cégvezetők a negyedik hullámtól tartanak.