Ötvenmillió forintos online csalást derített fel a BRFK és az NVSZ


Ukránokból álló bűnözői csoport ötvenmillió forintot szerzett meg online csalással, a rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közös akciójában hat embert vettek őrizetbe – jelentette be Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A csalást napjaink egyik legnépszerűbb módszerével követték el. Ennek lényege, hogy amikor valaki közösségi oldalon meghirdet egy terméket, arra gyorsan reagálnak a csalók, és jelzik, előre utalással rögtön fizetnék a vételárat, de ehhez küldenek egy linket, ahol az eladónak – a magyarázat szerint – „frissítenie kell az adatait” a szállításhoz – mondta Farkas Péter.

Az áldozatok a linken keresztül egy „bankválasztó” oldalra kerülnek, ez azonban valójában egy adathalász oldal, ahol a csalók megszerzik a bankszámlák adatait. Farkas Péter elmondta: ebben az ügyben az áldozat nemcsak saját bankszámlájához biztosított hozzáférést az online csalóknak, de a munkaadója forint- és eurószámlájához is, ezért volt 50 millió forint a kár.

Hozzátette: másfél héttel ezelőtt történt a bűncselekmény, és 24 óra alatt elfogták az első gyanúsítottakat, egy ukrán és egy magyar állampolgárt, akik a „számlanyitó strómanok” voltak, vagyis az ő számlájukra utalták a csalók a pénzt, és azt ők vették fel és váltották át dollárra, euróra, angol fontra.

A rendőrség 11 millió forint készpénzt foglalt le, ebből 28 ezret euróban, a többi forintban volt, illetve lefoglaltak ukrán hrivnyát is. A strómanok elfogása után eljutottak a számlanyitók mögött állókhoz, az ukrán állampolgárokból álló, Budapesten tevékenykedő bűnözői csoporthoz. Az elfogott hat emberből a bíróság ötöt letartóztatott, egy bűnügyi felügyeletben van.

Farkas Péter elmondta: már hat, a csoport által elkövetett bűncselekményt azonosítottak be, de ez a szám várhatóan még nőni fog. A főosztályvezető elmondta, a felderítésben részt vett a Nemzeti Védelmi Szolgálat, és jelezte, a jövőben szorosabban együttműködik a két szervezet az online csalások felderítésében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 21.

Az üres iroda fenntartása a legdrágább

Az elmúlt időszakban jelentősen átalakultak az irodahasználati szokások, ráadásul belépett a munkaerőpiacra a Z-generáció, amelynek tagjai nagyobb szabadságot, rugalmasságot várnak el az őket foglalkoztató vállalatoktól, valamint az irodákban is élményekre vágynak. Mindez kettős kihívást jelent a megfelelő munkahelyi környezet kialakításával, fenntartásával foglalkozó szakembereknek és a HR-eseknek. Új megközelítésre van szükség, hogy a dolgozók ne kényszerként éljék meg a bejárást, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az irodai munkában.