Rekordot döntött a BÁV Műtárgybefektetési indexe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexe minden eddigi eredményt túlszárnyalva, 8 százalékos növekedéssel 40,6 pontos eredményt ért el – közölte a BÁV Zrt. szerdán.

A BÁV Zrt. a Műtárgybefektetési indexet 2018 óta készíti, az online kutatás keretében létrehozott mutató a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egy 0 és 100 közötti skálán, a minta a legalább 400 ezer forint havi háztartás jövedelemmel rendelkező, 18-69 év közötti, online elérhető magyar lakosságra tekinthető reprezentatívnak nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

A közlemény szerint a felmérés alapján növekedett az érdeklődés a műkincspiac iránt annak ellenére is, hogy a megkérdezettek többsége borúsan látja aktuális anyagi helyzetét. A válaszadók 42 százaléka határozottan romló tendenciára számít, és csak mindössze 17 százaluk gondolja úgy, hogy a közeljövőben javulás várható ezen a területen – írják a közleményben.

Az elmúlt három év eredményei alapján kirajzolódik, hogy a befektetésekben nagyobb növekedést a deviza, valamint az arany, ékszer és műtárgy kategóriák mutatnak, mindkét befektetési szegmens 5 százalékponttal nőtt. Nagy visszaesések is voltak: 6 százalékponttal kevesebb a készpénzben és 12 százalékponttal a folyószámlán, lekötés nélkül tartott vagyonok aránya – írják a közleményben.

Kitérnek arra, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, viszont szorosan mögöttük ott sorakoznak az ékszerbefektetések is. A műtárgytípusok preferencia-sorrendjében a két vezető kategóriát a kerámia, üveg és ezüsttárgyak, bútorok szegmense, valamint az órák követik.

A BÁV szerint érdemes figyelni a műszaki régiségekre is, amelyek két év alatt az 5. helyre ugrottak előre a ranglétrán. A kutatás az idén külön kitért az online árverések iránti nyitottságra is. A megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem zárkózik el a műfajtól, ami mellett komoly érvként szolgál, hogy anonimitásban, másokkal való érintkezés nélkül tudnak licitálni az érdeklődők – tájékoztatott a BÁV.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nemcsak IT-feladat a közelgő, nagy SAP-átállás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.