Rekordot döntött a BÁV Műtárgybefektetési indexe


A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexe minden eddigi eredményt túlszárnyalva, 8 százalékos növekedéssel 40,6 pontos eredményt ért el – közölte a BÁV Zrt. szerdán.

A BÁV Zrt. a Műtárgybefektetési indexet 2018 óta készíti, az online kutatás keretében létrehozott mutató a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egy 0 és 100 közötti skálán, a minta a legalább 400 ezer forint havi háztartás jövedelemmel rendelkező, 18-69 év közötti, online elérhető magyar lakosságra tekinthető reprezentatívnak nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

A közlemény szerint a felmérés alapján növekedett az érdeklődés a műkincspiac iránt annak ellenére is, hogy a megkérdezettek többsége borúsan látja aktuális anyagi helyzetét. A válaszadók 42 százaléka határozottan romló tendenciára számít, és csak mindössze 17 százaluk gondolja úgy, hogy a közeljövőben javulás várható ezen a területen – írják a közleményben.

Az elmúlt három év eredményei alapján kirajzolódik, hogy a befektetésekben nagyobb növekedést a deviza, valamint az arany, ékszer és műtárgy kategóriák mutatnak, mindkét befektetési szegmens 5 százalékponttal nőtt. Nagy visszaesések is voltak: 6 százalékponttal kevesebb a készpénzben és 12 százalékponttal a folyószámlán, lekötés nélkül tartott vagyonok aránya – írják a közleményben.

Kitérnek arra, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, viszont szorosan mögöttük ott sorakoznak az ékszerbefektetések is. A műtárgytípusok preferencia-sorrendjében a két vezető kategóriát a kerámia, üveg és ezüsttárgyak, bútorok szegmense, valamint az órák követik.

A BÁV szerint érdemes figyelni a műszaki régiségekre is, amelyek két év alatt az 5. helyre ugrottak előre a ranglétrán. A kutatás az idén külön kitért az online árverések iránti nyitottságra is. A megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem zárkózik el a műfajtól, ami mellett komoly érvként szolgál, hogy anonimitásban, másokkal való érintkezés nélkül tudnak licitálni az érdeklődők – tájékoztatott a BÁV.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.