Szijjártó: a kormány folytatja a kifektetési stratégiáját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a versenyképes magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, ami a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez is nagyban hozzájárul a szomszédos országokkal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Csíkszeredában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a CONTROLSOFT-AUTOMATIKA beruházásának alapkőletételén elmondta, hogy a projekt keretében a magyar vízipari cég a kormány 290 millió forintos támogatásával automatizálással foglalkozó irodát és üzemcsarnokot épít 486 millió forint értékben az erdélyi városban, negyvenöt új munkahelyet teremtve.

Beszédében kiemelte, hogy az újabb vállalati beruházásnak több szempontból is nagy a jelentősége: először is alátámasztja a kormányzat kifektetési stratégiájának sikerét, ugyanis a magyar cégek külföldi beruházásai hozzájárulnak a hazai gazdasági eredményekhez is. A program keretében eddig 52 vállalat kapott állami támogatást 73 milliárd forint értékben, amelyek így összesen 144 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre. Romániai beruházásokhoz 15 cég kapott összesen 25 milliárd forintnyi támogatást, ami 60 milliárd forintnyi beruházást indukált – tájékoztatott.

A külügyminiszter szerint az is fontos, hogy a projekt továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését, amely amúgy is számos rekordot megdöntött az elmúlt időszakban. Románia mára a magyar vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországává vált, a befektetések értéke a kétmilliárd eurót is meghaladja. A kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig 20 százalékos növekedéssel megközelítette a tízmilliárd eurót, ebből a magyar export hatmilliárd eurót tesz ki – sorolta.
(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 13.

Matolcsy: vissza kell nyerni a növekedést

Most 2010-zel szemben először vissza kell nyerni a növekedést, és annak eredményeivel visszaállítani az egyensúlyt – fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
2022. március 1.

1,8 milliárd forinttal támogatta a magyar állam a Márkát

A Márka Üdítőgyártó Kft. 3,6 milliárd forintból újabb palackozó gyártósort telepített és egy raktárral bővítette telephelyét Felsőlajoson, amit a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében 1,81 milliárd forinttal segített – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Felsőlajoson.