Takarék Jelzálogbank: kismértékben emelkedhet a lakások ára 2023-ban Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eladó lakások számának bővülésére és gyengébb keresletre számítanak a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank szakértői 2023 első felében. Az árak minden bizonnyal stagnálni fognak, egyes szegmensekben akár visszaesés is elképzelhető. A dinamikus növekedés várhatóan az év második felében sem tér vissza, így 2023 egészére összességében nominálisan visszafogottabb, 4-6 százalékos növekedés valószínűsíthető, reálértéken pedig a lakóingatlanok árának csökkenésére lehet számítani.

„Idén eltérően alakulhat a használt és az újépítésű lakások árának dinamikája. Az új lakások esetében a kivitelezési költségek magas szintje miatt nem várunk árcsökkenést. A használt ingatlanok árának alakulásában típus szerint és területileg is elképzelhetők nagyobb különbségek. A jobb munkaerőpiaci lehetőségekkel rendelkező településeken és a nagyobb gazdasági fejlesztések helyszínein stabilabb a lakáspiac. Az energiapazarló vagy a nagyon nagy alapterületű ingatlanok piaca azonban sérülékenyebb lehet” – mondta Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kedvezőtlenebb piaci körülmények ugyanakkor elhozhatják a lakások jelentős, a legutóbbi adatok szerint országosan 21,5 százalékos, Budapesten 10 százalékos túlértékeltségének korrekcióját.

2022 első felében még nagy lendület jellemezte a hazai lakáspiacot: az első negyedévben éves összevetésben nominálisan 26,8 százalékkal, reálértéken – a magas infláció miatt – 14,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az ország összes régiójában drágábbak lettek az ingatlanok, a legnagyobb, több mint 20 százalékos növekedést a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon jegyezték fel. Leginkább – szintén több mint 20 százalékkal – a megyeszékhelyeken drágultak az ingatlanok, de hasonló mértékű, 19 százalékos emelkedés ment végbe a városokban is. Budapesten több mint 15, a községekben 12 százalékkal emelkedtek az árak. A második fél évben azonban minden bizonnyal mérséklődött a kereslet, és megtört a korábbi árdinamika – erre utal a tranzakciószámok ingatlanközvetítők előzetes adatai szerinti erős, éves bázison 17 százalékos csökkenése, valamint a hitelezés jelentő visszaesése, amely novemberben és decemberben éves alapon 56, illetve 61 százalékos volt.

Idén Budapesten több mint hatezer társasházi lakás átadása várható, ezt jövőre több mint ötezer követheti – ezek jórészét ugyanakkor már eladták, a 2023-2025-re elkészülő csaknem 13 ezer társasházi lakás közül mindössze 5300 volt szabad tavaly decemberben. 2025-re viszont még kevés projektet jelentettek be, hosszabb távon tehát még bővülhet a kínálat.  Vidéken a csökkenő számú fejlesztések egyik központja továbbra is a Balaton. A legtöbb, 2400 feletti új lakás Somogyban épül, de Pest vármegyében is meghaladta a számuk az 1700-at 2022 utolsó negyedévében. A harmadik helyen Győr-Moson-Sopron állt csaknem 1300 épülőben lévő lakással. Nógrádban nem zajlott legalább 10 lakást tartalmazó projekt értékesítése, de Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnokban is csak pár.

2023-ban a kínálat összességében vett alakulása mellett fontos kérdés lehet, hogy milyen lakásokat kínálnak eladásra. A rezsiköltségek emelkedése miatt előfordulhat ugyanis, hogy többen a nagyobb alapterületű vagy korszerűtlenebb ingatlanuk eladása mellett döntenek, ezek iránt azonban kisebb lehet az érdeklődés. A keresletre erős hatással lehet a gazdasági helyzet alakulása, a GDP előrejelzések szerint mérsékelt bővülése, a foglalkoztatottság várható csökkenése, a továbbra is magas infláció és kamatszintek, valamint a reáljövedelmek zsugorodása. Támogatások ugyanakkor továbbra is elérhetők a lakásvásárláshoz, bár a lakások elmúlt években végbement drágulása miatt kisebb segítséget jelentenek a korábbinál.

A lakásvásárlás a magas inflációs környezetben várhatóan továbbra is vonzó befektetési lehetőség marad a Takarék Index szakértői szerint, de a jelenlegi helyzetben más eszköz is vonzóvá válhat. Összegezve úgy vélik, idén visszafogottabb kereslet várható a lakáspiacon az előző évekhez képest. A korszerűtlenebb és nagyobb ingatlanok iránt sokkal kisebb érdeklődés mutatkozhat, a korszerűbb, kisebb ingatlanok viszont vevőre találhatnak. 2023 egészében a korábbiaknál jelentősen kevesebb tranzakcióra lehet számítani, és amíg a hitelkamatok nem mérséklődnek számottevően, ez vélhetően így is marad – állapították meg.


Kapcsolódó cikkek

2022. november 18.

Az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza

Megtorpant a hazai ingatlanbefektetési piac; a koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a gazdasági teljesítmények visszaesése, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások.
2022. február 15.

A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.