Tőke unió program kisvállalkozásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tőke unió program néven a különböző finanszírozási formák, a tőke és a hitel egymásra épülését, egymást erősítő hatását, végső soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elősegítő egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az MKIK, valamint a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt.

A Garantiqa gőzerővel intézi a program megvalósításához szükséges adminisztratív ügyeket, és a KA-VOSZ Zrt.-vel közösen kiképzi a hálózat munkatársait, a területi kereskedelmi és iparkamarák és a VOSZ pedig minden lehetséges csatornán tájékoztatja a vállalkozásokat a feltehetőleg januártól induló kezdeményezésről.

Nem válságkezelő programról van szó, de hozzájárul a kkv-szektor dinamizálásához – mondta a program indításának bejelentésekor Veres János pénzügyminiszter. A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megőrzését tekinti, ám eközben nem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az előrelépés lehetőségét a magyar vállalkozások számára. A program olyan kezdeményezés, amely – ha beérik – nagyban hozzájárulhat, hogy a források előteremtésével a hazai kkv-szektor megvalósíthassa legjobb elképzeléseit.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke bejelentette, a KA-VOSZ Zrt. a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt.-vel közösen pénzügyi szolgáltató céget alapít, ezzel, valamint az általa koordinált országos kamarai és VOSZ-irodahálózat bevonásával járul hozzá a program sikeréhez. Ezek az irodák a program ügyfélszolgálati irodáiként is működnek majd, a vállalkozókkal történő közvetlen kapcsolattartás ezeken keresztül valósul meg.

A kis- és középvállalati szektor bajban van, és ha a hitelválság továbbgyűrűzik, még nagyobba kerülhet – jelentette ki Parragh László. Az MKIK elnöke ígéretet tett: a programot a legszélesebb körben ismertetik a szektor szereplőivel, mert fontos tudni, hogy némi utánajárással egy 50 milliós saját tőkéjű cég is megvalósíthat az ezen összeg többszörösére rúgó fejlesztéseket.

A program arra épül, hogy a különböző finanszírozási formák felerősíthetik egymást, a garancia pedig katalizátorként működhet a hitelezés során, különösen azóta, hogy a bankok kockázatviselési hajlandósága a nemzetközi pénzügyi válság miatt drámaian csökkent. A kockázati tőkével megerősített vállalkozó hitelképessége növekszik, s az ennek eredményeként megnyílt hitellehetőségeket önrészként felhasználva addig nem is remélt EU-s forrásokat nyerhet el. A programot ennek megfelelően öt cég – a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt. (GPT), a KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt., a Garantiqa Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., valamint a GPT és a KA-VOSZ által újonnan megalapítandó pénzügyi vállalkozás – menedzseli, de szükség esetén a finanszírozói oldalról bevonnak bármely bankot vagy kockázatitőke-társaságot.

A program lényege, hogy a vállalkozók hamarosan az ország 120 településének 208 pontján egyablakos ügyintézés keretében szaktanácsadást és részletes terveket kapnak tervezett forrásbevonásukhoz, sőt, fel is kutatják számukra a kölcsönt nyújtó bankokat, a befektetésre kész kockázatitőke-társaságokat, és segítenek eligazodni az uniós pályázatok között, azaz a vállalkozókat a szerződések megkötéséig „kézen fogva” vezetik, és minden forrás mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása. Ha az ügyfél a kapott javaslatot elfogadja, a tanácsadó elindítja a forrásszerzést, s ha kell, pályázatot ír, hitelkérelmet fogalmaz meg, tárgyal a kockázatitőke-alapokkal, vagyis a szerződéskötésekig menedzseli a konstrukciót. A program során a sok szereplő közül a vállalkozó csak a KA-VOSZ ügyintézőjével találkozik.

Forrás: Világgazdaság



Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

Gigabírságot kapott a Nitrogénművek a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re, illetve a cégcsoporttal együttműködő vállalkozásokra.

2021. október 22.

A vártnál jobban teljesít a lízingpiac

A lízingfinanszírozás iránt volna kereslet, ám a globális ellátási problémák, a kapacitás- és alkatrészhiány miatt sok esetben nem áll rendelkezésre az eszköz – például jármű -, amit finanszírozni lehetne. Kedvező azonban, hogy a lízingvállalatok a kkv-finanszírozásban megkerülhetetlenné váltak és folynak tárgyalások az ősszel induló Széchenyi Lízing GO kedvezményes program mellett újabb kedvező finanszírozási megoldásokról – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet gárdonyi konferenciáján.