Tovább szakad a gázár – júniusi szintet ért el


Folytatódik a gázár esése a holland TTF gáztőzsdén, miután a vártnál enyhébb lehet a tél a kontinensen, ami segíthet a fogyasztás mérséklésében, emellett pedig az európai gáztárolók is közel maximális telítettségben vannak. Szintén a mai napon érkezhetnek újabb fejlemények az árplafonnal kapcsolatban is, miután az Európai Bizottság ma ülésezik Strasbourgban, emellett az európai infrastruktúrák, így az energiaellátás védelme is napirendi ponton lesz.

A tegnapi közel 10 százalékos esést követően ma 6,2 százalékos mínuszban van a gáz ára, ilyen alacsony szinten pedig június közepe óta nem állt a jegyzés. A mostani 120 eurós árszint egyben azt is jelenti, hogy már közel 65 százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. A jegyzés azonban továbbra is 33 százalékkal van magasabban az 1 évvel ezelőtti 90 eurós szinthez, amikor Oroszország az Északi Áramlat 2 engedélyeinek megszerzése érdekében a gázszállítás korlátozásával próbált nyomást gyakorolni az európai döntéshozókra.

Mi áll az esés hátterében?
Egyrészt, az európai gáztárolók már közel maximális telítettségben vannak, így az idei télen már biztosított lehet a kontinens ellátása, a takarékosság azonban kiemelt fontosságú lesz, hiszen nem mindegy, hogy milyen töltöttségi szintről indul a betárolási szezon jövő tavasszal.
Továbbá, a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinens számára, ez pedig segíthet abban, hogy a már említett takarékosság könnyebben megvalósulhasson.
Emellett pedig Európának sikerült új forrásokból biztosítani a gázellátás egy részét, többek között ez volt az oka annak is, hogy az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások nem tudták felhajtani az árakat, és a piaci szereplőket sem kifejezetten aggasztották, ahogy Kína tegnapi bejelentése sem, mely szerint leállnak az országból érkező LNG szállítmányok, miután elsődlegessé vált a hazai energiabiztonság megőrzése.

Az vezetékeket ért támadások azonban rámutatnak az európai infrastruktúrák sebezhetőségére, ezért az Európai Bizottság a héten azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, kezdve az energiával, kiterjesztve a többi nagy kockázatú ágazatra, például a kommunikációra, a közlekedésre és az űrkutatásra.

További részletek elérhetők a Portfolió cikkében: Tovább szakad a gázár

Forrás: www.portfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.