Tovább szakad a gázár – júniusi szintet ért el


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folytatódik a gázár esése a holland TTF gáztőzsdén, miután a vártnál enyhébb lehet a tél a kontinensen, ami segíthet a fogyasztás mérséklésében, emellett pedig az európai gáztárolók is közel maximális telítettségben vannak. Szintén a mai napon érkezhetnek újabb fejlemények az árplafonnal kapcsolatban is, miután az Európai Bizottság ma ülésezik Strasbourgban, emellett az európai infrastruktúrák, így az energiaellátás védelme is napirendi ponton lesz.

A tegnapi közel 10 százalékos esést követően ma 6,2 százalékos mínuszban van a gáz ára, ilyen alacsony szinten pedig június közepe óta nem állt a jegyzés. A mostani 120 eurós árszint egyben azt is jelenti, hogy már közel 65 százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. A jegyzés azonban továbbra is 33 százalékkal van magasabban az 1 évvel ezelőtti 90 eurós szinthez, amikor Oroszország az Északi Áramlat 2 engedélyeinek megszerzése érdekében a gázszállítás korlátozásával próbált nyomást gyakorolni az európai döntéshozókra.

Mi áll az esés hátterében?
Egyrészt, az európai gáztárolók már közel maximális telítettségben vannak, így az idei télen már biztosított lehet a kontinens ellátása, a takarékosság azonban kiemelt fontosságú lesz, hiszen nem mindegy, hogy milyen töltöttségi szintről indul a betárolási szezon jövő tavasszal.
Továbbá, a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinens számára, ez pedig segíthet abban, hogy a már említett takarékosság könnyebben megvalósulhasson.
Emellett pedig Európának sikerült új forrásokból biztosítani a gázellátás egy részét, többek között ez volt az oka annak is, hogy az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások nem tudták felhajtani az árakat, és a piaci szereplőket sem kifejezetten aggasztották, ahogy Kína tegnapi bejelentése sem, mely szerint leállnak az országból érkező LNG szállítmányok, miután elsődlegessé vált a hazai energiabiztonság megőrzése.

Az vezetékeket ért támadások azonban rámutatnak az európai infrastruktúrák sebezhetőségére, ezért az Európai Bizottság a héten azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, kezdve az energiával, kiterjesztve a többi nagy kockázatú ágazatra, például a kommunikációra, a közlekedésre és az űrkutatásra.

További részletek elérhetők a Portfolió cikkében: Tovább szakad a gázár

Forrás: www.portfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).