Uniós mankó a kkv-knak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy a családok millióinak megélhetést nyújtó kisvállalkozói szektor megkapja a politika támogatását – mondta vitaindító előadásában Herczog Edit európai parlamenti képviselő az általa összehívott, a kis- és közepes vállalkozások helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésen az Európai Parlamentben.

A képviselő az Európai Bizottság szakértőit, a Régiók Bizottságát, valamint a legnagyobb nyolc, kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó szövetséget invitálta meg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában tapasztalható pénzpiaci zavarok, és az ezt kísérő dekonjunktúra okozta helyzet megvitatására.

A válság miatt drágul a vállalkozások finanszírozása és nincs fogyasztásbővülés. Ez a jelenség a magyar vállalkozások helyzetére is kihat.A cél, hogy a GDP felét adó illetve a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen a folyamatokból. Az unió ezért saját forrásaiból hitelgaranciát biztosít a kis- és közepes vállalkozások számára a kereskedelmi bankokon keresztül.

Egy szigorúbb kritériumrendszer felállítására van szükség, amellyel mérhetővé válnak az elért eredmények, és ezáltal szigorodik a források elosztása is. Nemcsak a vállalkozások elindításához, hanem a már meglévők fenntartásához is az intézkedések szorosabb betartására van szükség: ösztönözni kell a keletkező nyereség visszaforgatását a vállalkozásokba, így is biztosítva a fenntarthatóságot.

Ha meg kívánjuk óvni a reálgazdaságot a válság hatásaitól, és azt akarjuk, hogy ne csökkenjen a vállalkozói kedv, akkor mielőbb el kell fogadnunk az adminisztratív terheket csökkentő, egyidejűleg a jogi szabályozást is lényegesen egyszerűsítő törvénycsomagot. A kis- és középvállalkozások vihetnek ugyanis újabb dinamizmust az európai gazdaságba. Rugalmasabbak, életképesebbek, mint a mammutcégek, így a világgazdasági visszaesés számos hatása elkerüli őket – zárta beszédét Herczog Edit.

Forrás: http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=244103ilággazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

EY: Így alakul át a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az új szabályozással hazánk nagy lépést tesz a körforgásos gazdaságra történő átállás felé. Az érintett cégekre most sok feladat hárul, és alig több mint három hónapjuk maradt felkészülni. A változás nem csak a gyártókat érinti, amennyiben pedig egy vállalat nem tud megfelelni a követelményeknek, akár a tevékenységének felfüggesztésére is számíthat – hívja fel a figyelmet az EY.  

2023. március 17.

OC: Magyarország a második az EU ingatlanpiacán árnövekedésben

2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.