Uniós mankó a kkv-knak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy a családok millióinak megélhetést nyújtó kisvállalkozói szektor megkapja a politika támogatását – mondta vitaindító előadásában Herczog Edit európai parlamenti képviselő az általa összehívott, a kis- és közepes vállalkozások helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésen az Európai Parlamentben.

A képviselő az Európai Bizottság szakértőit, a Régiók Bizottságát, valamint a legnagyobb nyolc, kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó szövetséget invitálta meg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában tapasztalható pénzpiaci zavarok, és az ezt kísérő dekonjunktúra okozta helyzet megvitatására.

A válság miatt drágul a vállalkozások finanszírozása és nincs fogyasztásbővülés. Ez a jelenség a magyar vállalkozások helyzetére is kihat.A cél, hogy a GDP felét adó illetve a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen a folyamatokból. Az unió ezért saját forrásaiból hitelgaranciát biztosít a kis- és közepes vállalkozások számára a kereskedelmi bankokon keresztül.

Egy szigorúbb kritériumrendszer felállítására van szükség, amellyel mérhetővé válnak az elért eredmények, és ezáltal szigorodik a források elosztása is. Nemcsak a vállalkozások elindításához, hanem a már meglévők fenntartásához is az intézkedések szorosabb betartására van szükség: ösztönözni kell a keletkező nyereség visszaforgatását a vállalkozásokba, így is biztosítva a fenntarthatóságot.

Ha meg kívánjuk óvni a reálgazdaságot a válság hatásaitól, és azt akarjuk, hogy ne csökkenjen a vállalkozói kedv, akkor mielőbb el kell fogadnunk az adminisztratív terheket csökkentő, egyidejűleg a jogi szabályozást is lényegesen egyszerűsítő törvénycsomagot. A kis- és középvállalkozások vihetnek ugyanis újabb dinamizmust az európai gazdaságba. Rugalmasabbak, életképesebbek, mint a mammutcégek, így a világgazdasági visszaesés számos hatása elkerüli őket – zárta beszédét Herczog Edit.

Forrás: http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=244103ilággazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.