Veszélyes 10 százalék: ne felejtsen tölteni!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kettős könyvvitelt vezető társaságoknak, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásoknak érdemes észben tartaniuk az idén december 21-ére eső adófeltöltési határidőt. Az adóhatóság elkésett, vagy rosszul megbecsült adófeltöltés esetén akár a különbözet 20 százalékával is megbüntetheti az adóalanyt.

Az év vége közeledtével a társaságoknak ismételten érdemes odafigyelniük adófeltöltési kötelezettségükre, amely alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető társaságra – társasági és iparűzési adó, valamint a különadó tekintetében -, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásra vonatkozik. Ezen belül az RSM DTM Hungary közleménye szerint az adófeltöltés azokra a cégekre ró kötelezettséget, amelyek a megelőző évben, tehát jelen esetben 2008-ban 50 millió forintot meghaladó forgalmat értek el. Bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, ez most vasárnapra esik, így a cégeknek ezúttal december 21-éig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

Maga az adófeltöltés elmulasztása is bírságot von maga után, azonban kapkodni sem érdemes: amennyiben a feltöltésnél rosszul becsüljük meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett adónál a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki – figyelmeztet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nemcsak IT-feladat a közelgő, nagy SAP-átállás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.