cikkei


Adó Online  |  2018. augusztus 29. Munkaügyek

A Brexit után is van élet a már kint dolgozóknak

Megkezdődött annak az engedélyezési rendszernek a próbája, amelyet a brit kormány a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok további tartózkodásának lehetővé tételére dolgozott ki a brit uniós tagság megszűnését (Brexit) követő időszakra.

dr. Kártyás Gábor  |  2018. augusztus 29. Munkaügyek

Szabályozott is, meg nem is: kollektív érdekviták a Munka Törvénykönyvében

Ha a munkavállalói érdekképviseletek és a munkáltató között vita alakul ki a munkafeltételekről, a jövő évi bérekről, vitájukat számos, bíróságon kívüli eljárásban rendezhetik. Ezek jogi szabályozása azonban meglehetősen hiányos. Áttekintjük, milyen jogi kérdések merülnek fel e vitarendezési formák választása esetén, és körüljárjuk, hogyan csökkenthetőek a bizonytalanságok miatti jogi kockázatok.

Adó Online  |  2018. augusztus 28. Munkaügyek

Női közéleti vezetőképző indul

Női közéleti vezetőképző programot indít októberben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Az ingyenes képzésre szeptember 9. éjfélig várják 18 és 36 év közötti fiatalok jelentkezését.

Módosult az Info törvény

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (a továbbiakban: GDPR, vagy rendelet) 2018. május 25. napjával alkalmazandóvá vált. Habár az EU megfelelő, két éves felkészülési időt biztosított mind az adatkezelők, mind pedig a tagállami jogalkotók számára, sajnos mindkét oldalon jelentős késedelem tapasztalható. A hazai vállalkozások megfelelőségi felkészülése, illetve ennek kontrollja sok esetben még várat magára. Hasonlóképpen késedelmes a jogi szabályozás változtatása is. Az Info tv. (2018. évi XXXVIII.tv.) átfogó módosítása 2018. július 25. napján, azaz a GDPR alkalmazási kötelezettségének beállta után két hónappal jelent meg a 117. számú Magyar Közlönyben, de változás előtt állnak még az ágazati jogszabályok, illetve a munka törvénykönyve is. Az alábbiakban az Info tv. változásának legfontosabb elemeit mutatjuk be.

Hét hosszú hétvége jön jövőre
Pentz Edina  |  2018. augusztus 27. Munkaügyek

Hét hosszú hétvége jön jövőre

Jövőre három munkanap áthelyezéssel kell tervezni a frissen megjelent PM rendelet alapján. Az év elejei hosszú hétvégevel és az extra hosszú karácsonyi pihenővel együtt így összesen hét hosszú hétvégével kell számolni 2019-ben – írja az RSM blogja.