Bejegyzések GDPR címkével


2022. szeptember 26. Munkaügyek

Kamerás megfigyelés a munkahelyen

Gyakorta előfordul, hogy a munkáltatók a munkavállalók ellenőrzése érdekében vagy vagyonvédelmi célokból kamerákat helyeznek el a munkahely egyes pontjain. A dolgozókról ilyen módon készült kép-és hangfelvétel a GDPR szerinti személyes adatnak minősül. A megfigyelőrendszert telepítő munkáltatóknak szigorú – munkajogi és adatvédelmi – szabályokat kell betartaniuk annak érdekében, hogy az ezzel összefüggő adatkezelésük jogszerű legyen.

Mi történik, ha a munkavállaló miatt következik be egy adatvédelmi incidens?
2022. június 15. Munkaügyek

Mi történik, ha a munkavállaló miatt következik be egy adatvédelmi incidens?

A technológia fejlődésének vitathatatlan előnyeivel párhuzamosan az adatvédelmi incidenseket okozó fenyegetések köre és súlyossága is rohamosan növekszik. Egyre több program, módszer és vírus létezik a kibertérben, ami képes még a legvédettebb rendszeren is áthatolni és komoly problémákat okozni egy szervezeten belül. A biztonságra nézve a legnagyobb kockázatot azonban továbbra is „házon belül” kell keresni, az adatvédelmi incidensek túlnyomó többségét ugyanis az emberi figyelmetlenségek, rosszindulatú cselekedek, mulasztások okozzák, amelyekért a munkavállalók is felelősek lehetnek.

2022. február 22. Munkaügyek

Bűnügyi személyes adatok a munkaviszonyban

Bár a GDPR hatályba lépése óta több mint három év telt el, mégis gyakran felmerül munkáltatói oldalon a kérdés, hogy az erkölcsi bizonyítvány bemutatása kérhető-e a munkavállalóktól, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Általánosságban elmondható, hogy a bűnügyi személyes adatokat a munkáltató nagyon szűk körben ismerheti meg és kezelheti, szigorú feltételek fennállása esetén. Ennek oka elsődlegesen az, hogy a bűnügyi adatok nem pusztán személyes adatnak, hanem különleges személyes adatnak minősülnek, így kezelésének feltételei az általánosnál szigorúbbak.

2022. január 24. Adó
Támogatott tartalom

Új rendezvények a BKIK-tól: 2022-es adóváltozások és Adatvédelmi tisztviselő képzés

Február 18-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara programján a 2022-es aktualitások mellett a társas vállalkozások adózása is terítékre kerül, míg márciusban induló oktatáson a cégek megoldást találhatnak arra, hogyan használhatják és kezelhetik jogszerűen és biztonságosan a vállalkozásuk birtokába került információkat.

2021. október 7. Cégvilág

Adatkezelői kötelezettségek az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatosan

A GDPR nagyobb hangsúlyt fektet az adatbiztonság területére, ami egyrészről megjelenik abban, hogy a jogszabály részletesebb, pontosabb szabályokat tartalmaz ezen a területen, másrészről olyan új intézményeket, kötelezettségeket vezet be, amelyek elősegítik az adatbiztonsághoz történő tudatosabb hozzáállást. Ez utóbbira példa az adatvédelmi incidensek bejelentésének, kezelésének a kötelezettsége. A jogalkotó az információbiztonság területén régóta ismert jó gyakorlatot illesztett bele az adatvédelmi rezsimbe. Ennek megfelelően az adatvédelmi incidensek azonosítása és kezelése támaszkodhat az információbiztonsági incidensek azonosításának és kezelésének gyakorlati tapasztalataira. Részletet közlünk a Wolters Kluwer Kft. gondozásában megjelent Magyarázat a GDPR-ról c. könyvből.

2021. szeptember 21. Cégvilág

GDPR: fontos határidő közeleg

A GDPR rendelet előírásai szerint eljött a kötelező felülvizsgálat ideje, amelynek során minden adatkezelőnek meg kell győződnie arról, hogy adatkezelési folyamatai továbbra is megfelelnek a GDPR előírásainak – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

2021. július 16. Cégvilág

GDPR – a kötelező felülvizsgálatok határideje is eljött

2018. május 25-étől alkalmazandó kötelezően az átfogó európai GDPR szabályozás, amely elsősorban a kiszabható maximális bírságtételeivel borzolta a kedélyeket. Az Infotörvény ráadásul rendszeres, háromévenkénti adatvédelmi felülvizsgálati kötelezettséget is előír.

2021. március 25. Adó

Trendek a GDPR alkalmazásában

A 2019-es viszonylag kevés adatvédelmi hatósági eljárás után 2020-ban az eljárások drasztikus növekedésével szembesültünk az EU-ban.

2020. március 20. Munkaügyek Koronavírus

Egészségügyi adatgyűjtés: mit tehet a munkáltató?

A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán számos kérdés merül fel a munkáltatók, a munkavállalók és az egyének részéről egyaránt, hogy milyen intézkedések hozhatók, illetve mely intézkedéseket kell tűrniük a helyzet kezelése és a vírus terjedésének csökkentése érdekében úgy, hogy közben a hatályos adatvédelmi szabályokat se sértsék meg, illetve személyes adataik védelméhez való joguk ne sérüljön.

35 milliárdos GDPR bírság egy cégvásárlás kapcsán?
2020. március 10. Cégvilág

35 milliárdos GDPR bírság egy cégvásárlás kapcsán?

Cégvásárlás esetén is fókuszban az adatvédelem. Az adatvédelem lassan beépül a társaságok mindennapi működésébe, egy közelmúltbeli eset ugyanakkor rávilágít arra, hogy cégvásárlás, vagy éppen cégértékesítés tervezésekor is kiemelt figyelmet kell fordítani a GDPR által szabályozott területre.

A koronavírus okozta aggodalom nem mentesít a GDPR alól
2020. március 9. Munkaügyek Koronavírus

A koronavírus okozta aggodalom nem mentesít a GDPR alól

A vállalkozások Magyarországon is sorra vezetnek be intézkedéseket a koronavírus járvány megelőzése és enyhítése érdekében. A protokollok kialakításánál azonban kulcsfontosságú a kapcsolódó adatkezelési feladatok átgondolása a személyes jellegű információk biztonsága érdekében – hívja fel a figyelmet Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportjának vezetője. Az adatkezelők megfelelő tájékoztatást kötelesek nyújtani az érintettek számára, ideértve a jogaikkal kapcsolatos felvilágosítást is.

EY: egyre több a GDPR bírság
2020. február 4. Cégvilág

EY: egyre több a GDPR bírság

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok, amiért az elmúlt mintegy másfél évben már 58 alkalommal büntetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A legtöbb szervezet a mai napig késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak az EY tapasztalata szerint – olvasható az internetes újságunkhoz eljuttatott közleményben.

2020. január 30. Cégvilág

Jogszerű adattovábbítás a GDPR alapján

A GDPR a piaci igényekre reagálva bővítette szabályozási spektrumát, ezzel segíti az adatkezelőket, hiszen megfelelőségi határozat hiányában a GDPR 46. cikke biztosít további lehetőségeket, amelyek alkalmazásával maguk az egyes adatkezelők érhetik el, hogy az adattovábbítás jogszerű legyen.

GDPR szabályváltozások 2019
2019. május 28. Adó

GDPR szabályváltozások 2019

A GDPR-ral kapcsolatos magyar jogszabályi környezetet módosító salátatörvény számos rendelkezést igazított ki az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.

2019. május 21. Munkaügyek

A Munka Törvénykönyvét érintő GDPR változások

A GDPR-salátatörvény, azaz az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló 2019. évi XXXIV. törvény, 2019. április 26-i hatállyal több ponton is módosította a Munka Törvénykönyvét. Nézzük, melyek a legfontosabb változások.

Adatvédelmi reggeli: Második felvonás
2019. május 21. Cégvilág

Adatvédelmi reggeli: Második felvonás

Az ARB Consulting szervezésében megrendezett második adatvédelmi reggelin a Wolters Kluwer kiadásában megjelent Magyarázat a GDPR-ról című könyv adatvédelmi hatásvizsgálatról szóló fejezetéről beszélgettek.

Kiberbiztonság: ötmilliós bírság is jöhet
2019. május 15. Cégvilág

Kiberbiztonság: ötmilliós bírság is jöhet

A GDPR mellett kevesebb figyelem hárul az egy éve hatályba lépett uniós kiberbiztonsági irányelvre, amely a hálózatok, infrastruktúrák védelmével kapcsolatban ír elő kötelezettségeket bizonyos szolgáltatóknak. Az EY tapasztalatai szerint eddig kevés érintett cég felel meg az előírásoknak. A felkészülés elmulasztása jelentős összegű bírsággal járhat.