A hét kérdése: szolgálati idő változásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szolgálati idő figyelembevételének szabályai hogyan változtak 1997.december 31. napját követően?


  • A Tbj.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve megfizették.
  • Mezőgazdasági őstermelő biztosítási ideje szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra nyugdíjjárulékot fizetett, illetőleg az előírt nyugdíjjárulékot megfizette.
  • A közöltektől eltérően szolgálati időként kell figyelembe venni a biztosítással járó jogviszony 1997. december 31-e utáni időtartamát akkor is, ha a foglalkoztató a biztosított keresetéből, jövedelméből a nyugdíjjárulékot levonta, azonban annak befizetését részben vagy egészben elmulasztotta, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulék behajtására tett intézkedés eredményre vezetett-e.
  • Ha a biztosítás ténye, illetőleg a biztosítással járó jogviszony időtartamára vonatkozó adatok a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásaiból megállapíthatóak, azonban a nyugdíjjárulék levonásának (befizetésének) ténye – a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által beszerzett – okiratok (igazolások) alapján sem állapítható meg, vagy az okiratok (igazolások) hiányában, illetőleg a foglalkoztató megszűnése miatt nem bizonyítható, a nyugdíjjárulék levonását (megfizetését) vélelmezni kell.
  • A biztosítással járó jogviszony 1998. január 1. napját megelőző időtartamát az 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időként figyelembe venni.

Magyarázat:

A korábbi szabályozástól eltérően 1998.január 1-től – a Tny. életbelépésével – a szolgálati idő elismerése járulékfizetéshez van kötve.

A törvény szerint szolgálati időnek az számít, ami után nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség fennáll, vagyis akik a Tbj.5.§-a szerint biztosítottak. Pl. 1997.december 31-e után fennálló egyetemi, főiskolai tanulmányi idő járulék megfizetése nélkül nem számít szolgálati időnek.

A gyed, gyes, gyet, az ápolási díj, a munkanélküli ellátások folyósításának időtartama is csak akkor tekinthető szolgálati időnek, ha megfizették a rájuk előírt mértékű nyugdíjjárulékot.

A felsőfokú tanulmányokat folytatók a szolgálati idő megszerzése érdekében 1997. december 31-ét követő időre a felsőfokú tanulmányok idejére bármikor megállapodást köthetnek a Tbj. 34 §. (5) bekezdése a) pontja alapján – a szükséges nyugdíj-biztosítási és nyugdíjjárulék megfizetésével.

Válaszadó: Póczik Kálmánné. Tovább kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 23.

Példátlan béremelés jön Horvátországban

Horvátország történetének legnagyobb bérreformjáról döntött a kormány – jelentette be a miniszterelnök. A cél az volt, hogy a közszférában dolgozók egyenlő munkáért egyenlő javadalmazást kapjanak, és a legalacsonyabb bérek nőjenek a legnagyobb mértékben, ugyanakkor mindenhol legyenek emelések.

2024. február 23.

4,5 százalékos a munkanélküliség

2024 januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).