A MASZSZ szolidáris a Magyar Orvosi Kamarával


A Magyar Orvosi Kamara szétverésére született törvénymódosítással ismét megszegte a kormány az Európai Uniónak tett ígéretét, hiszen az érintettekkel való egyeztetés nélkül erőből, „büntetésből” fosztotta meg jogaitól, hatásköreitől a szakmai érdekképviseletet – reagált a MOK elleni intézkedésekre a Magyar Szakszervezeti Szövetség az Adó Online-hoz eljuttatott közleményében. A MASZSZ szolidáris a MOK vezetésével és tagjaival, s az ország biztonságos betegellátása érdekében is felszólítja a kormányt, vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit.

Elfogadhatatlan és ijesztő is, ahogyan a kormány lerohanta, s megpróbálta totálisan megsemmisíteni a Magyar Orvosi Kamarát mindössze azért, mert az szakmai érdekképviseletként nyomásgyakorló akciót szervezett tagjai körében – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A kormány egyértelműen visszaélt a hatalmával, amikor egyik napról a másikra megszavaztatta a fideszes többségű parlamenttel azt a törvénymódosítást, amellyel egycsapásra megvonta a MOK jogait és hatásköreit – magyarázta Zlati Róbert.

A MASZSZ-nál különösen aggályosnak tartják, hogy mindez az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére, mindenféle egyeztetés, az érintettekkel való tárgyalás nélkül, erőből, gyorsított eljárással történt – hívja fel a figyelmet az elnök, aki hangsúlyozza, a szakszervezetek számára a párbeszéd, a konszenzusra törekvés alapvető érték és elfogadhatatlan minden döntés, amely ezek mellőzésével születik. Zlati Róber szerint ebben az országban már mindenki tapasztalhatja, a bőrén érezheti, hogy a hazai egészségüggyel komoly gondok vannak és egyre sürgetőbb a reform, a változtatás. A konföderáció álláspontja szerint egy köztestület felszámolásával – vagy annak kísérletével – nem lehet a problémákat megoldani, sőt! Az erőfitogtatásnak az a módja, ahogyan a kormány megpróbál elbánni az orvosi kamarával, újabb feszültséget gerjeszt és tovább rontja a betegellátás színvonalát is – véli az elnök.

A MASZSZ szolidáris a Magyar Orvosi Kamarával, s felszólítja a kormányt: a biztonságos betegellátás érdekében vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit és adja vissza a szervezet jogait és hatásköreit.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 28.

Megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadott el a Ház.
2020. október 7.

Orvoskamara: katonák nem leszünk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény egylépcsős, az abban meghatározott határidejű végrehajtása súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait.