Bruttó 737 ezer forintos bér ígéretével csábítják lövész zászlóaljba a fiatalokat


Embert várunk a vasra! – mondta a honvédelmi miniszter, amikor pénteken Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Azt, hogy ki lehet a zászlóalj tagja – akár másik alakulatból kerül ki vagy a most induló kampány hatására lép a honvédség kötelékébe – a dandárparancsnok fogja meghatározni – tudatta a politikus. A belépés folyamatát is leegyszerűsítik: aki be akar lépni, az a https://iranyasereg.hu/lynx/ oldalon jelentkezhet, majd szeptember 11-én kell megjelennie Hódmezővásárhelyen a Kinizsi-dandárnál, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves szerződést tud kötni, a kiképzés pedig szinte azonnal elindul.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg – fogalmazott.

Megszülettek a megfelelő szervezeti és személyi döntések is ahhoz, hogy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, természetesen a NATO részeként, annak támogatásával – hangsúlyozta a miniszter a honvédségi nyílt napon tartott sajtótájékoztatón.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, megkezdődik a frissen rendszerbe álló legújabb csúcstechnológia mellé a megfelelő személyi állomány toborzása is.

Azokat a fiatalokat, akik egy valóban értelmes és fontos, nehéz fizikai és szellemi kihívást jelentő mesterségben, a katonaszakmában akarják kipróbálni magukat, várják a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába: Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a járművekkel szállított lövész katonákat keresnek – fogalmazott.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, miniszteri jogkörével élve, a kiemelt feladathoz kiemelt illetményt állapított meg. A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint lehet. Az egész zászlóaljnak – újaknak és a régieknek – „az egész beosztási láncon fel a zászlóalj parancsnokig” erre a szintre emelik az illetményét – közölte.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, mindenki jól jár: a Kinizsi dandárnak lesz egy a legkiválóbbakból teljesen feltöltött és Lynx-el felszerelt zászlóalja. A már most a dandárnál szolgálók érzik a megbecsülést, de a motivációt is, hogy elérjék, a Lynx zászlóaljhoz tartozzanak, az újonnan belépők pedig az egyik legjobban felszerelt gyalogsági alakulatánál kezdhetik meg „a legszebb mesterség gyakorlását”.

De legjobban a magyar emberek járnak, mert valóban ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek, közel és távol – hangsúlyozta a politikus.
Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. A páncéltest védelmet nyújt az aknák és az „improvizált robbanóeszközök” ellen. Az aktív páncélzat pedig biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet, a túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, és a fejlett önvédelmi rendszer részei a lézer- és radardetektáló eszközök is. A Hiúz harcjármű fegyverzete sem elhanyagolható, fő fegyvere a programozható, lőszer kilövésére alkalmas, 30 milliméteres automata gépágyú, s ezzel párhuzamosítva egy 7,62-es géppuska található a toronyban. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

A vezérőrnagy közölte, 2029-ig 218 Hiúz harcjármű kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki. A most induló kampány célja, hogy a korszerű fegyverekhez olyan „vitézeket” toborozzon, akik értő módon, elhivatottan és ha kell, önfeláldozóan tudják azokat használni – mondta a tábornok.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, a mai összekuszálódott világban rendkívül fontos, hogy megfelelő haditechnika álljon egy ország rendelkezésére. Ezért Magyarország kormánya mindent megtesz – mondta. A technikai lehetőségek megvannak, most már a humánerőforrás megerősítése a legfontosabb – hangsúlyozta a politikus, aki bízik abban, hogy a térségből nagyon sokan jelentkeznek a hódmezővásárhelyi alakulathoz.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 5.

A munkaerőhiány a toborzási folyamatok fejlesztésére kényszerít

Az Ember – Adat – Stratégia 2020 című tanulmányban a Profession.hu adatbázisának 2017 és 2019 január – szeptemberi adatait hasonlították össze, amelyből megállapították, hogy a munkahelyváltás jellemzően öt hónapig tart, a toborzási szokások pedig elmozdultak a proaktív keresés felé. Ezt támasztja alá, hogy a toborzási oldal 400 ezer ember önéletrajzát tartalmazó adatbázisában a toborzók tavaly […]
2023. június 21.

A megélhetési költségek növekedése miatt minden negyedik munkavállaló állást keres

A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek. A PwC globális munkaerőpiaci kutatása 46 ország és földrajzi terület közel 54 000 munkavállalójának – köztük magyarországi válaszadók – véleményét és magatartását vizsgálta. A felmérés arra is rámutat, hogy jelentősen csökkent azon munkavállalók aránya, akiknek a hó végén marad pénzük, illetve, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő munkavállalók a legkevésbé felkészültek a gazdasági változásokra és a mesterséges intelligencia térnyerésére.
2022. december 29.

Bérezés és juttatások, mi szerepeljen az álláshirdetésben?

Az álláshirdetés egyik legnehezebben megírható része a „Mit kínálunk” szekció. Míg arról konkrét elképzelésünk van, hogy milyen feladatkörre keressük a megfelelő embert, addig a juttatási csomag leírásánál több akadályba is ütközhetünk.