Könnyíthető a munkahelyi beilleszkedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mire kell odafigyelnie egy munkavállalónak az első időszakban? Hogyan viselkedjen, mit tegyen, hogy minél könnyebben menjen a beilleszkedés? Az RSM DTM blogbejegyzéséből kiderül, milyen megoldásokkal könnyítik meg a cégek az új munkavállalók beilleszkedését.


Az első munkanap egy új vállalatnál szinte kivétel nélkül mindenkinél erős szorongással társul.

Új helyszín, új emberek, új feladatok, ismeretlen vállalati kultúra. Mik a munkaköri feladatok? Kihez milyen kérdéssel lehet fordulni? Hol a büfé? Meddig tart a munkaidő? Mik a főnök munkával kapcsolatos elvárásai? Mi az amire egy anyag leadásánál figyelni kell nála?

Szinte minden cégnél létezik már úgynevezett beilleszkedési program – cégmérettől függően hol hivatalosabb és formálisabb, hol pedig lazább keretek között.
Van, ahol kifejezetten céges szabályzathoz kötött az, hogy az új munkatársak részt vegyenek egy ilyen programon. Ez az úgynevezett Induction (beilleszkedés, bevezetés) program.

Nagyobb cégeknél rögtön az első napokban ezzel a programmal kezdenek. A program a céghez egy, vagy közel egy napon munkába állóknak szól, szervezett formában, többnyire a HR-es kolléga által, nem ritkán szakmai vezető bevonásával. Az Induction program keretében  bemutatják:

  • a cég összefoglaló történetét,
  • a vezetőség és a cég struktúráját,
  • az üzletágakat, ezek célját és piaci szerepét,
  • illetve a cég jövőbeni terveit a növekedéssel, az új befektetésekkel, a kínált termékekkel/szolgáltatásokkal, illetve a versenytársakkal kapcsolatban.

Mindez egy slide-show keretében történik, melyet kézikönyvként, vagy elektronikus formában a munkavállalók kézhez is kapnak, és ebből tájékozódhatnak a rákövetkező hetekben, amennyiben valamilyen kérdésnél elakadnának.

Az Induction tréningen kiváló alkalom arra, hogy az újoncok legalább a hasonló cipőben járó, szintén első munkanapjaikat töltő kollégáikkal kicsit jobban megismerkedjenek a sok ismeretlen arc között.

Ezt egy nagyon hasznos kezdeményezésnek tartom. Bizonyos cégméret felett ez jószerivel nélkülözhetetlen az első napokban, amikor az új munkavállalóra nagy mennyiségű friss információ zúdul.

Van olyan cég is (jellemzően nagy létszámú és világmárkát képviselő multik) ahol ezt Trainee (betanulás, gyakornok) programnak nevezik. Itt aztán tényleg átfogó tudásra lehet szert tenni, hiszen egy ilyen program arról szól, hogy az új munkatársak csoportonkénti beosztásban eltöltenek 1-2 hetet egy adott divízión, és napi feladatok révén ismerik meg az adott vállalati egységet. Ez mindkét fél szempontjából rendkívül hatékony módszer, hiszen az új arcok és a régi kollégák arca is rögzül a másik félben, ráadásul rögtön egy adott feladathoz, szervezeti egységhez is kapcsolhatóak a megismert munkatársak.

Közepes, illetve kisebb cégeknél is alkalmazzák ezen programok valamelyikét, de ott jellemzőbb, hogy az első napon körbevezetik, és mindenkinek bemutatják az új munkatársat. Ez természetesen a tizedik bemutatás után már nem feltétlenül rögzül, és innentől talán kevésbé hatékony, viszont előnye az, hogy minden kollégával személyesen találkozik, így ha ő nem is fog egyenként mindenkire emlékezni, az ő arcát a többiek megjegyzik, és új lévén, az első pár hétben hasznos információkkal tudnak neki segíteni.

Hogy lehet ezt túlélni? Mi tehet az új munkavállaló?

Mint a legtöbb dolognál, itt is nélkülözhetetlen a proaktivitás, túl azon, hogy fenti eszközök is rendelkezésre állnak.

Ha valaki az első napon belép az új munkahelyére, célszerű rögtön a recepción bemutatkozni, és pár szóban elmondani milyen területen és hol fog dolgozni. Ha a kávézóban, az ebédlőben, vagy a folyosón ismeretlen arcot lát, akire a körbevezetésről nem emlékezik, szintén érdemes odalépni és bemutatkozni, ez százszor jobban rögzül, mint a hivatalos első napi bemutatás. Szintén nem árt visszakérdezni, hogy az illető milyen területen dolgozik, hátha segítségünkre lehet a jövőben, és kérdéseinkkel bizalommal fordulhatunk hozzá.

Használjuk az „antennáinkat” a vállalati kultúrára vonatkozóan! Próbáljuk meg felmérni, milyen az új hely: barátságosabb befogadóbb, vagy merevebb, konzervatívabb és visszafogottabb. Hogyan kommunikálnak egymással a kollégák, és jellemzően milyen fórumon?

Öltözködésünkkel is próbáljunk meg alkalmazkodni az új hely elvárásaihoz. Első nap, amikor még nem vagyunk tisztában ezekkel, mindenképpen javasolt az inkább elegáns, mint sportos viselet.

A bejegyzés szerzője Junkert Andrea, az RSM DTM Hungary Zrt. HR üzletágának vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása: értéket teremt

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.