Kötelék – tapasztalat – élmény: beszámoló a XVI. Magyar Munkajogi Konferenciáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Wolters Kluwer Hungary Kft. ebben az évben október 8. és 10. között szervezte meg Visegrádon legnagyobb rendezvényét, a Magyar Munkajogi Konferenciát. A Thermal Hotelben idén is csaknem 300 munkajogász és HR-szakembert köszönthettünk. E cikk szerzője első alkalommal, ráadásul kettős szerepben vett részt az eseményen: érdeklődő jogászként, illetve szervezői minőségben. Ez az osztott nézőpont világosan megmutatta, hogy konferenciánk valódi erőssége az elsőrangú szakmai és a közösségi impulzusok ideális arányú ötvözése. Már a kezdést megelőző délután, az előkészületek utolsó, óraműpontossággal összehangolt…

munkajogiA Wolters Kluwer Hungary Kft. ebben az évben október 8. és 10. között szervezte meg Visegrádon legnagyobb rendezvényét, a Magyar Munkajogi Konferenciát. A Thermal Hotelben idén is csaknem 300 munkajogász és HR-szakembert köszönthettünk.

E cikk szerzője első alkalommal, ráadásul kettős szerepben vett részt az eseményen: érdeklődő jogászként, illetve szervezői minőségben. Ez az osztott nézőpont világosan megmutatta, hogy konferenciánk valódi erőssége az elsőrangú szakmai és a közösségi impulzusok ideális arányú ötvözése.

Már a kezdést megelőző délután, az előkészületek utolsó, óraműpontossággal összehangolt tennivalói során is érezhető volt, hogy valamennyi munkatársunk kellőképpen átérzi a rendezés felelősségének súlyát.

Nemkülönben volt igaz mindez a konferencia három hivatalos napjára is. Voltak olyanok, – köztük jómagam – akik a Wolters Kluwer standjánál, mások az előadótermekben, a regisztrációs pultnál vagy éppen a szervezői szobában tették a dolgukat.

Érdekfeszítő programokban ezúttal sem volt hiány. Dr. Dudás Katalin ügyvéd előadásában a munkavállalás lélektani oldalát vette górcső alá, középpontba helyezve az úgynevezett „mobbing”, azaz a munkahelyen gyakran ismétlődő és hosszabb ideig tartó pszichológiai „terror” jelenségét. Zaccaria Márton Leó, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának adjunktusa friss, szokatlan megvilágításba helyezte a „munkavállaló” definícióját, ütköztetve azt például a „munkát vállaló” személyek fogalmi körével. A távmunka legújabb dimenzióival ismertette meg a résztvevőket Rácz Ildikó, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Szőke Gergely, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa egy rendkívül populáris témán, a biometrikus adatok munkaviszonyban történő kezelésén keresztül csempészte be a rendezvényre a munkajog reakcióit a technológiai fejlődés vívmányaira. Idén is parázs vitát eredményezett a munkaügyi bírósági ítéleteket feldolgozó pódiumvita, Lőrincz György „idegenvezetésével” pedig több, mint 40 jogeseten elmélkedhettünk, illetve álmélkodhattunk.

2019-ben a magyar munkajog művelésében szerzett kiemelkedő érdemeikért Tallián Blanka és Tálné Molnár Erika bírónők kapták megosztva a Pro Iure Laboris díjat. Az első nap meglepetésprogramjaként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával nemrégiben kitüntetett Berke Gyulával Krizsó Szilvia beszélgetett egyetemi oktatói pályája szépségeiről és kihívásairól, védjegyévé vált hajviseletének eredetéről, önismeretről, illetve csokornyakkendőinek meghatározhatatlan számáról, nem kis derültséget kiváltva a hallgatóság soraiban. Az egyes napok kellemes lezárásaként vidám, kötetlen hangulatú, finom vacsorákat költhettünk el, a második estén pedig a PartYssimo zenekar hívott táncba valamennyiünket, hajnalig tartó. fergeteges hangulatot varázsolva a parkettre.

munkajogi

Krizsó Szilvia Berke Gyulával beszélget

Nagyszerű volt megélni, ahogy beérik a rendezvény lebonyolításába fektetett rengeteg odaadás és figyelem: minden jelenlévővel együtt egy nagy, összetartó családnak érezhettük magunkat.

Köszönetemet szeretném kifejezni minden munkatársunknak, akik hozzátettek egy-egy darabot a siker mozaikjához, s nem utolsó sorban hálásak vagyunk vendégeinknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az eseményt, bízunk benne, hogy kellemes és maradandó élményekkel lettek gazdagabbak. Találkozzunk jövőre is!

Korántsem csak egy munkajogi konferencia, ez Visegrád!


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.