Minimálbér: messze vannak az álláspontok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdaság helyzete miatt egyéves megállapodás van kilátásban, és Lefékezhet a minimálbér növekedése jövőre – írja a Világgazdaság.

Jövő ősz előtt nem számíthatunk a gazdasági folyamatok helyreállására, így  nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk – mondta a Világgazdaságnak a munkaadói oldal képviselője, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt követően, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér mértékéről szóló tárgyalások.

A munkavállalói oldal viszont el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis a hazai legkisebb munkabér összege ugyanis a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva.

A legutóbbi két évre szóló megállapodáskor a munkaadók 5, a szakszervezetek legalább 10 százalékos növelést szerettek volna elérni, a kompromisszum szerint 2019-ben és 2020-ban is 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, így idén a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.