Minimálbér: messze vannak az álláspontok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdaság helyzete miatt egyéves megállapodás van kilátásban, és Lefékezhet a minimálbér növekedése jövőre – írja a Világgazdaság.

Jövő ősz előtt nem számíthatunk a gazdasági folyamatok helyreállására, így  nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk – mondta a Világgazdaságnak a munkaadói oldal képviselője, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt követően, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér mértékéről szóló tárgyalások.

A munkavállalói oldal viszont el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis a hazai legkisebb munkabér összege ugyanis a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva.

A legutóbbi két évre szóló megállapodáskor a munkaadók 5, a szakszervezetek legalább 10 százalékos növelést szerettek volna elérni, a kompromisszum szerint 2019-ben és 2020-ban is 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, így idén a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Megtévesztően hirdették a fogyókúrás terméket, bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára és a vele együttműködő reklámügynökségre, mert téves besorolás szerint, megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert – közölte a versenyhatóság hétfőn.

2022. augusztus 5.

Jövőre is marad az élelmiszerválság

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat – állapította meg a Makronóm Intézet friss elemzésében.

2022. augusztus 5.

Erős lesz az őszi szezon a szálláshelyeken

A jelenlegi adatok alapján a szeptemberi és októberi foglalási szint jóval magasabb, mint tavaly, és már a 2019-es utolsó negyedéves szintet is túllépték – derült ki a Szallas.hu elemzéséből.