Minimálbér: messze vannak az álláspontok

A gazdaság helyzete miatt egyéves megállapodás van kilátásban, és Lefékezhet a minimálbér növekedése jövőre – írja a Világgazdaság.

Jövő ősz előtt nem számíthatunk a gazdasági folyamatok helyreállására, így  nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk – mondta a Világgazdaságnak a munkaadói oldal képviselője, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt követően, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér mértékéről szóló tárgyalások.

A munkavállalói oldal viszont el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis a hazai legkisebb munkabér összege ugyanis a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva.

A legutóbbi két évre szóló megállapodáskor a munkaadók 5, a szakszervezetek legalább 10 százalékos növelést szerettek volna elérni, a kompromisszum szerint 2019-ben és 2020-ban is 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, így idén a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Lelassult a lakótelepi lakások drágulása
2020. december 3.

Lelassult a lakótelepi lakások drágulása

Idén január és szeptember között 4 százalékkal emelkedett a lakótelepi lakások ára 2019 hasonló időszakához képest, miközben tavaly még a drágulás mértéke 17 százalékos.

Az „egy és ugyanazon vállalkozás” fogalmának értelmezése
2020. december 3.

A De minimis rendelet évek óta azonos módon határozza meg az „egy és ugyanazon vállalkozás” fogalmát, mégis évről évre előjönnek ugyanazok a kérdések. Az alábbi írásomban néhány példán keresztül szeretném tisztába tenni az előírások gyakorlati alkalmazását.