PDSZ: nem lesz inflációkövető a bérrendezés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetési javaslat 101 500 forinthoz kötné a pedagógusok illetményének vetítési alapját a minimálbér helyett – hívta föl a figyelmet a PDSZ.


Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormánynak esze ágában sincs teljesíteni azt a korábbi kötelezettségvállalását, hogy a pedagógusbéreket a minimálbérhez köti.

Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte arra alapozva véleményét, hogy a költségvetési javaslat 101 500 forinthoz kötné a pedagógusok illetményének vetítési alapját. Ezzel szerintük kizárják annak lehetőségét, hogy a bérrendezés – garantáltan – folyamatos és inflációkövető legyen. 

„Egyértelművé vált, hogy a kormánynak esze ágában sincs teljesíteni vállalt kötelezettségét. 2014 őszén a szó elszáll, az írás pedig papírrongy. Legfeljebb fecni” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. 

Mendrey László közölte: a pedagógus érdekvédelmi szervezetek súlyos felelőssége, hogy egyéni akciók helyett ismét összefogva, közös sztrájkbizottságot alakítva, ha kell a sztrájk eszközét is bevetve kényszerítsék a hatalmat a törvények és kormányrendeletek betartására. Többször jelezték, a PDSZ készen áll az együttműködésre – folytatta, hozzátéve: a közös sztrájkbizottság működésének az a feltétele, hogy a 2013. január 22-én született – a hatékony érdekvédelmet ellehetetlenítő – megállapodást, melynek betartására az aláíró szakszervezetek garanciát vállaltak, felmondják. Ezt elvárják tőlük – írta.

A pedagógus életpályamodell szerinti illetmény-előmeneteli rendszer vetítési alapját úgy rögzítenék, hogy az alapilletmény elválik a mindenkori minimálbértől és ehelyett azt a mindenkori költségvetési törvény határozza meg. A költségvetési javaslatban szereplő módosítás rögzíti, hogy a 2013/2014 tanév indításával az életpályamodell első üteme került bevezetésre. A kormány a 2017/2018 tanévvel bezárólag, a tanévváltásokhoz kapcsolódva további 10-10 százaléknyi többletkiadásra vállalt garanciát. A rendelkezés módosítása 2015. januártól rögzíti a 2014/2015. tanévi illetmény-előmenetel százalékos mértékeit.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Magyar Kártyával érkezhet a képzett munkaerő

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a magas szakmai kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgárok részére Magyar Kártyát lehessen kiadni. Csák János miniszter rendelkezett a részletekről.