Több munkavédelmi ellenőrzés a veszélyes ágazatokban, csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben


A munkavédelmi hatóság hatékony szakmai tevékenységének, a veszélyes üzemekben elrendelt több és szigorúbb ellenőrzésnek, valamint a munkáltatók és a munkavállalók szabálykövető magatartásának köszönhetően 2023 első félévének adatai az elmúlt öt év legalacsonyabb munkabaleseti esetszámát mutatják – ismetette csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A munkakörülmények egyértelmű javulását jelzi, hogy a halálos és a súlyos munkabalesetek számában is jelentős csökkenés látható, derül ki a munkavédelmi hatóság első féléves adataiból.

A kormány és a munkavédelmi hatóság célja, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkenjenek, a munkakörülmények javuljanak, ezzel elősegítve a munkavállalók munkavégző képességének megőrzését, az egészség és a biztonság fenntartását a munkahelyeken – mutattak rá a közleményben.

A munkavédelmi ellenőrzések elsősorban az olyan kiemelt ágazatok – építőipar, feldolgozóipar, gépipar, mezőgazdaság – alá tartozó munkáltatókra terjednek ki, ahol a munkavállalók egészsége és biztonsága gyakoribb, illetve súlyosabb veszélyeztetésnek van kitéve. Az idei év első felében az ellenőrzött munkáltatók 70 százalékát a kiemelt ágazatokban ellenőrizte a munkavédelmi hatóság. A tavalyi év során ez az arány szintén magas, 63 százalék volt, de a további növekedés jól mutatja, hogy a veszélyes ágazatok és tevékenységek gyakoribb ellenőrzésével a súlyosabb munkabalesetek száma is visszaszorítható – állapította meg a GFM.

A munkavédelmi hiányosságok miatt hozott hatósági intézkedések száma is nőtt az idei évben, ugyanakkor a munkáltatók többsége a szabálytalanságokat azonnal vagy rövid időn belül megszüntette a munkahelyeken. Az utóellenőrzések során mindösszesen 27 munkáltató nem hajtotta végre a munkavédelmi hatóság által kiszabott intézkedéseket.

A minisztérium kitért arra is, hogy az ellenőrzési tevékenység mellett a munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre irányuló szemlélet kialakításában, ezért fontos feladatának tekinti a tájékoztatási, tanácsadói tevékenységet. Évről-évre növekszik a megkeresések száma, több ezer kérdésben ad választ a munkavédelmi hatóság az érdeklődőknek, elősegítve ezzel a munkavédelmi szabályok érvényesülését és a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások megelőzését.

A munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések jelentős, becslések szerint évi közel 400 milliárd forintot kitevő költséget okozhatnak a munkáltatók, munkavállalók és az állam számára, ezért különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a munkahelyi balesetek megelőzésére – hangsúlyozta a GFM.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.