Túl van a krízisen a munkaerőpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint 500 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.


Az adat szerint a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac, erre a teljesítményre európai szinten nagyon kevesen képesek – fogalmazott Czomba Sándor.

A júniusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 497 ezer álláskereső szerepelt, akiknek létszáma májushoz képest 3,5 százalékkal (18,1 ezer fővel), az elmúlt év azonos hónapjához képest pedig 5,2 százalékkal (27,4 ezer) mérséklődött – olvasható a szolgálat honlapján.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A statisztika szerint a júniusi nyilvántartásban 60,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,2 százalék volt. A NFSZ által közölt adatok szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy hónap alatt 2,3 százalékos csökkenés után a júniusi zárónapon 164,6 ezer főt tett ki, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 33,1 százalékot jelentett. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 50,1 százalék volt.
(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 19.

A joggal való visszaélés új szabályozása a Munka törvénykönyvében

A joggal való visszaélés tilalma a munkajog egyik fontos alapelve, amely megsértése jelentős érdeksérelmet okozhat a munkaviszony alanyai számára. Az Mt. 2023. január 1-jei módosítása pontosította a bizonyítási teher kérdéskörét, ami így jóval egyértelműbbé vált.