Új engedélytípus a harmadik országbeli digitális nomádok számára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (a továbbiakban: Harmtv.) 2022. január 1-jével egy új engedélytípust vezetett be, amely a digitális nomádok Magyarországra való beutazását és tartózkodását teszi lehetővé. Ez az ún. Fehér Kártya, amit az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adhat ki az arra jogosultaknak.

A digitalizáció egyre szélesebb körben történő fejlődésével és a munka világában tapasztalt átalakulással egyidejűleg megjelentek a digitális nomádok, vagyis olyan munkavállalók, akik személyes jelenlétet nem igénylő munkakörökben dolgoznak a világ legkülönfélébb pontjairól, de semmiképp sem egy irodából. A jelenséget felismerve, az európai jogalkotással összhangban hazánkban is bevezetésre került a digitális nomádok életstílusához igazodó Fehér Kártya.

A Fehér Kártya olyan tartózkodási engedély, amelynek birtokosa Magyarországon kívüli országban igazolt foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, vagy Magyarországon kívüli országban igazolt nyereséggel rendelkező vállalkozásban tulajdoni részesedéssel rendelkezik, és a munkáját vagy a vállalkozása irányítását Magyarországról fejlett digitális technológiai megoldással végzi [Harmtv. 2. § x) pont].

Hirdetés

A Global Mobility Modul segítségével egy helyen megtalálhatja a sikeres nemzetközi jelenléthez szükséges információkat: jogi szabályok, folyamatábrák, online kurzus.

Készüljön fel a külföldön való jelenlétre! >>

A Fehér Kártyára tehát a fenti kritériumot teljesítő harmadik országbeli állampolgár jogosult, azzal, hogy a 180 napon belül 90 napot meghaladó magyarországi tartózkodás általános feltételeinek megfelel, és vele szemben nem állnak fenn a törvényben foglalt kizáró okok, és nem folytat keresőtevékenységet Magyarországon, valamint magyarországi vállalkozásban tulajdoni részesedéssel nem rendelkezik [Harmtv. 20/G. § (1) bekezdés].

Bár egyértelműnek tűnhet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a Fehér Kártyára csak harmadik ország állampolgára jogosult, vagyis a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek kivételével a nem magyar állampolgárok és a hontalan személyek.

A digitális nomád lét intézménye önálló tartózkodási célként jelenik meg, így az a harmadik országbeli állampolgár, akinek tartózkodási célja, hogy keresőtevékenységet vagy tanulmányokat folytasson, menekültkénti elismerését kérte, EK letelepedési engedéllyel rendelkezik vagy egyéb más célból tartózkodik Magyarországon, az már nem kérheti a Fehér Kártyát [Harmtv. 20/G. § (2) bekezdés].

A Fehér Kártya érvényességi ideje legfeljebb egy év és meghosszabbítására csak egyszer van lehetőség, további egy évre [Harmtv. 20/G.§ (4) bekezdés]. Az érvényességi időből látható, hogy a Fehér Kártya célja az időszakos tartózkodás engedélyezése és ezt támasztja alá az is, hogy az engedély birtokában Magyarországon töltött idő nem számít be a letelepedési engedély kapcsán releváns jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodás idejébe [Harmtv. 35. § (9) bekezdés].

Hazánkban az engedély kiadására az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság jogosult, az EU többi tagállamában pedig az adott tagállam hatósága. A Fehér Kártya kiadása a munkavégzés helye szerinti tagállamban kérhető annak a Magyarországon letelepedett munkáltatóval munkaviszonyban álló harmadik országbeli állampolgár munkavállalónak részére is, aki a magyar munkáltató részére más EU tagállamból fejlett digitális technológiai megoldással végzi munkáját.

A digitális nomád életstílust folytató munkavállalók számára csábító lehet a Fehér Kártya intézménye és a fogadó állam gazdaságára és technológiai fejlődésére is kedvezőleg hathat az új engedélytípus. A nomádokra vonatkozó munkajogi és tevékenységükkel kapcsolatban felmerülő adójogi szabályok alkalmazása és értelmezése a jövőben azonban további kérdéseket vethet fel.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 24.

17 százalékkal emelik az alapbért az Audinál

Megállapodott az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei bérekről, miután a szakszervezet a pénteken megtartott bizalmi gyűlésén elfogadta a vállalat újabb ajánlatát – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat.

2023. március 24.

Inflációkövető béremelést követelnek a postás szakszervezetek

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet.

2023. március 24.

Egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és munkanélküliek száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).