Visentini: Példátlan, ahogy a kormány magára hagyta a magyar munkavállalókat Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. április 2.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs még egy olyan ország Európában, ahol ebben a veszélyhelyzetben a kormány annyira magára hagyja a munkavállalókat és egyes ágazatokat, mint Magyarország – közölte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek írt levelében Luca Visentini. A 38 ország 90 szakszervezetének mintegy 45 millió dolgozóját képviselő Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára felszólítja a kormányt, tárgyaljon a szociális partnerekkel, s biztosítson a munkavállalók számára megnyugtató védelmet.  Visentini különösen aggályosnak tartja a felhatalmazási törvényt, s egyebek között ezért is az Európa Bizottság, az Európa Tanács és az Európa Parlament elnökeihez fordul – írja az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében az eredeti levél alapján a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Erősen aggódik a magyarországi helyzet miatt az ESZSZ főtitkára, s aggodalma okait levélben tételesen közölte is a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel – olvasható a MASZSZ közleményében, amelyet a szervezet az eredeti levél alapján fogalmazott meg. Luca Visentini, az ESZSZ főtitkára szerint a kormány, elsősorban maga a miniszterelnök sem fordít kellő figyelmet a munkavállalókra, nem biztosítja számukra a megfelelő érdekvédelmet, hiszen még ebben a helyzetben sem tárgyal a szociális partnerekkel – szögezte le a főtitkár az Orbán Viktornak és Áder Jánosnak írt levelében. Ugyanebben a levélben figyelmeztet: a mostani vészhelyzet hatalmas recesszióhoz és munkanélküliséghez vezet, s ha a kormány most nem reagál a munkáltatók és a dolgozók számára is megfelelően és gyorsan, akkor a majdani helyreállításhoz hosszú idő és hatalmas pénzügyi forrás kell. Kordás László, a MASZSZ elnöke a levél alapján felhívja a figyelmet: a legnagyobb európai szakszervezeti szövetség aggályosan kevésnek tartja a járvány következményeinek enyhítésére hozott magyarországi intézkedéseket, különösen azokat, amelyek a munkavállalókat védik. A 45 millió tagot képviselő nemzetközi szervezet főtitkára kitért a felhatalmazási törvényre is, amely szerinte különösen aggasztó.

Visentini udvariasan üdvözli ugyan „a koronavírus nemzetgazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítését célzó kormányzati lépéseket”, de határozott sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy ezekről sem folytattak semmiféle megelőző konzultációt a magyar szociális partnerekkel. A főtitkár megjegyezte: a koronavírus járvány rendkívüli kihívásokkal jár, ám a fékek és egyensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat ekkor is fenn kell tartani. Pontosan a válság idején van legnagyobb szükség a szociális párbeszédre, hiszen közös a cél: a hatékony vészhelyzeti intézkedések kidolgozása és megvalósítása.

Az intézkedéseket összehasonlítva más EU tagállamokéval nyilvánvaló, hogy Magyarországon példa nélküli módon védelem nélkül hagyják a munkavállalókat, és egyes ágazatokat – olvasható a levélben. Az azonnali és hosszú távú terveknek kiegyensúlyozottaknak kell lenniük – írta a főtitkár – és azokat az összes ágazatra alkalmazni kell az emberek foglalkoztatásának megőrzése érdekében. Beleértve a rövidített munkaidős foglalkoztatást és a jövedelemkompenzációt is.

Visentini az Európai Szakszervezeti Szövetség nevében a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek írt levelében felszólítja a kormányt, hogy

– tárgyaljon a szociális partnerekkel az intézkedések kiegyensúlyozott végrehajtása érdekében

– erősítse meg a korábbi állami intézkedéseket, s tegyen további lépéseket a munkavállalók támogatására, különös tekintettel azokra az ágazatokra ahol keményen dolgoznak a járvány leküzdéséért, vagy akik a válság idején folyamatosan biztosítják az alapvető szolgáltatásokat,.

– garantálja, hogy a munkajog biztosítja a munkavállalók és munkáltatók közötti erőegyensúlyt, különös tekintettel a kollektív érdekvédelemre.

Visentini szerint a felhatalmazási törvénnyel és néhány korábbi intézkedéssel Magyarországon megsértik a munkavállalók EU-s irányelvekben garantált jogait – ismertette a levél tartalmát Kordás. A MASZSZ elnöke szerint az európai szervezet különösen aggályosnak tartja a munka törvénykönyvének azon változtatásai, amelyek „a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.” Az ESZSZ az aggályaival az Európai Bizottság, az Európa Tanács és az Európa Parlament elnökeihez fordul – szögezte le a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek írt levelében a 45 millió munkavállalót képviselő szervezet főtitkára.


Kapcsolódó cikkek: