Adóelengedéssel kezelné a válságot Orbán Viktor Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiteltörlesztési moratórium, adóelengedés, adócsökkentés – ezek a fő elemei a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a következő intézkedéseket jelentette be Facebook-oldalán:

  • A magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak a mai napig megkötött hiteleinek a tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik;
  • a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják;
  • A csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm)  a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják;
  • A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, személyszállítás szektorokban a szociális hozzájárulási adót elengedik, és a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig; ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni;
  • A katázó taxisok adófizetését elengedik június 30-ig ;
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig;
  • Döntéseket hoznak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a felek könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – ennek részletei a rendelet megjelenéséig nem ismertek. Az alaprendelet megjelenése a mai napon várható (a cikk írásának időpontjában még nem jelent meg).

Orbán Viktor ígérete szerint a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek. A részletszabályok csütörtökön derülhetnek ki.

(facebook.com/orbanviktor, Adó Online, MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. március 18.

Koronavírus idején – tájékoztató munkáltatóknak és munkavállalóknak

A koronavírus terjedésével egyre több korlátozó intézkedésre lehet számítani. Most mindennél fontosabb a munkáltatók és munkavállalók közötti folyamatos tájékoztatás, az együttműködés és a mindenki számára előnyös megoldások kidolgozása. Az alábbi tájékoztató 3 részből áll, az első a munkaügyi vonatkozás, a második a vállalkozás gazdasági érdekeire a harmadik néhány mondat erejéig az emberi oldalra helyezi a hangsúlyt.
2020. március 13.

Koronavírus: a BDO szerint célszerű lenne az Mt. módosítása

A koronavírus terjedésével olyan korlátozó intézkedésekre lehet számítani, amelyek befolyásolják a munkavállalók keresőképességét, ezért rendezni kellene egyebek mellett a home office, valamint a munkavállaló munkavégzés alóli mentesülésének szabályozását, akár a Munka Törvénykönyvének határozott időre szóló módosításával, akár rendeleti úton – vélekedik a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.