Mikrogazdálkodók időbeli elhatárolásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2013. január 1-jétől hatályos, először a 2013. üzleti évre alkalmazható mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló az időbeli elhatárolások területén jelentős eltéréseket tartalmaz a számviteli törvény rendelkezéseitől.


A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: mikrogazdálkodói kormányrendelet) a mikrogazdálkodók számára számos területen tartalmaz egyszerűsítéseket az éves, egyszerűsített éves beszámolóhoz képest. Ezek közül az egyik legfontosabb az időbeli elhatárolások témaköre.

A mikrogazdálkodói kormányrendelet a számviteli törvénytől eltérő alapelvként rögzíti, hogy a mikrogazdálkodói beszámoló készítése – és az ezt megalapozó könyvvezetés – során mit kell időbeli elhatárolásnak tekinteni.

Eszerint az olyan gazda­sági események kihatásait, amelyek két üzleti évet érintenek, arra az üzleti évre vonatkozóan kell elszá­molni teljes összegében, amelyben a gazdasági esemény könyvviteli elszámolását közvetlenül alátámasztó bizonylatot kibocsátották.

Az előzőektől eltérően az olyan gazdasági események hatását, amelyek kettőnél több üzleti évet érintenek, arra az időszakra kell elszámolni, amelyik időszakhoz kapcsolódnak.

Az egyszerűsítés lényege tehát, hogy az időbeli elhatárolások döntő többségét kitevő, eredményhatásukban csak két üzleti évet érintő tételeket (jellemzően közüzemi szolgáltatások díjait, bérleti díjakat, előfizetési díjakat) összegüktől függetlenül nem kell a két érintett üzleti év eredményében arányosan megosztani. Ehelyett (ezzel némi, nem lényeges torzítást okozva a tárgyévi és a következő üzleti évi eredményben) a gazdasági eseményt alátámasztó bizonylat (jellemzően számla) kiállításának az időpontja szerinti üzleti évben kell a bizonylaton szereplő összegeket az eredményben elszámolni.

A mikrogazdálkodónak – a számviteli törvény előírásaitól eltérően – aktív és passzív időbeli elhatárolásként a mérlegben kizárólag a mikrogazdálkodói kormányrendelet 6. §-a szerinti elhatárolásokat szabad kimutatnia. Az aktív időbeli elhatárolásokra vonatkozó rendelkezések között ugyan nem találunk a kamatbevételeken kívüli, más bevételek időbeli elhatárolására vonatkozó rendelkezést, de a bevételeket is szükséges és indokolt időbeli elhatárolás alá vonni ugyanolyan szabályok mentén, mint a költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolásánál.

A passzív időbeli elhatárolásokra vonatkozó rendelkezések között szintén nem találunk a kamatráfordításokon kívüli, más költség, ráfordítás időbeli elhatárolására vonatkozó rendelkezést, de a költségeket, ráfordításokat is szükséges és indokolt időbeli elhatárolás alá vonni ugyanolyan szabályok mentén, mint a bevételek passzív időbeli elhatárolásánál.

A mikrogazdálkodók időbeli elhatárolásának sajátosságait Tóth Mihály mutatja be a Számviteli Tanácsadó 2013/05. számaiban megjelent cikkében.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

2024. május 8.

Kisokos a selejtezésről

A selejtezésre vonatkozó részletes szabályok önálló selejtezési szabályzatban, illetve a leltározási és leltárkészítési szabályzat részeként is kialakíthatók a vállalkozás méretétől, összetettségétől, az eszközállomány nagyságától függően.