4,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, jön a nyugdíjprémium


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyugdíjasok nehéz helyzetben is számíthatnak a kormányra; novemberben érkezik a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Azt írták, hogy nyugdíjasszervezetek a közelmúltban egyeztetést kedvezményeztek a Miniszterelnöki Kabinetirodával. Magyarország kormánya a párbeszédre építi a közéleti munkáját, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasokat képviselő civil szervezeteket, érdekképviseleteket meghallgassa – tették hozzá.

Közölték, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos fogadta Némethné Jankovics Györgyit, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökét, Schmuck Andort, a Tisztelet Társasága elnökét, Karácsony Mihályt, az Országos Nyugdíjas Parlament elnökét és Ruttkay Rékát, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnökét. A megbeszélésen részt vett Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára és Horváth Anikó, a Pénzügyminisztérium nyugdíjpolitikai főosztályának vezetője is.

A találkozó célja az volt, hogy megerősítsék az eddigi eredményes együttműködést, és elemezzék azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország kormánya hozott az idős emberek érdekében. A megbeszélésen a szervezetek ismertették az időskorúakat, az ő mindennapjaikat érintő javaslataikat is – ismertették.

Hangsúlyozták, hogy a nyugdíjasokat az elmúlt években több komoly intézkedés is segítette: visszakapták azt a 13. havi nyugdíjat, amelyet a baloldal elvett tőlük, őket is védi a rezsicsökkentés, a benzin- és élelmiszer-árstop, korábban több alkalommal is kaptak Erzsébet-utalványt, valamint nyugdíjprémiumot. A „nők 40” kedvezményes nyugdíjat 2022. augusztus végéig több mint 343 ezer nő vette igénybe a bevezetése óta – sorolták.

„A polgári kormány nyugdíjpolitikájának lényege, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok alakulásának, hiszen évtizedeken át dolgoztak az országért és nevelték gyermekeiket” – fogalmaztak a közleményben.

A KTK kiemelte, az aktív dolgozók sikeréhez hozzájárult a mostani nyugdíjasok munkája, amit mindenképpen el kell ismerni. Jelezték azt is, hogy az idősek idén már másodszor kapnak inflációs nyugdíj-kiegészítést.

Közölték: Magyarország kormányának mostani döntése értelmében január 1-jei visszamenőleges hatállyal 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy idén összességében 14 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege, mert a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos is követte, és az emelések minden esetben januárra visszamenőleg járnak – fejtették ki.

Azt ígérték, hogy a pénzt november 11-én, pénteken a bankszámlára, illetve postai úton az eddig megszokott naptári napon kapják meg a nyugdíjasok. A gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány ebben az évben is, immár ötödik alkalommal tud nyugdíjprémiumot fizetni, ami a novemberi nyugdíjjal egy időben érkezik – írták. A nyugdíjak 2010 óta – a novemberi kiegészítő emelést figyelembe véve – 66,8 százalékkal nőttek, a vásárlóerejük pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítésével mintegy 20 százalékkal javult – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 11.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb-szabályok – I. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben bemutatjuk az újonnan bevezetésre kerülő egykulcsos járulékot, továbbá a meghatározott járulékalapot egyéni vállalkozók, és társas vállalkozók tekintetében.
2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.