A hét kérdése: családi pótlék visszakövetelése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az apa három gyermeke után részesül családi pótlékban, de a legnagyobb gyermek 2013. január 15-étől külön háztartásban lakik, erre tekintettel be is nyújtotta saját jogán iskoláztatási támogatás iránti kérelmét. A folyósító szerv arra kötelezte az apát, hogy 2013. február hónapra 21.400 forint családtámogatást fizessen vissza. Jogos a követelés?


A családtámogatást folyósító szerv azzal indokolt a döntést, hogy az apa nem tett eleget bejelentési kötelezettségének arról, hogy a legidősebb gyermek kikerült a háztartásból.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 11. § 1) bekezdés c) pontja szerint a folyosító szerv követelése jogos, mivel 2013. februárjában már csak két gyermek után jogosult az apa gyermekenként 13.300 forint családi pótlékra.

Az igénylő 26.000 forint helyett 48.000 forint (gyermekenként 16.000 forint) családi pótlékban részesült  jogtalanul három gyermek után, holott már csak két gyermek volt a háztartásában.

A háztartásból való kikerülés tényét a végrehajtási rendelet 3. § aa) pontja szerint írásban be kellett volna az apának jelentenie a folyósító szerv felé, vagyis a bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

Fentieket figyelembe véve a folyósító szerv helyesen adta ki a visszafizetésre kötelező határozatot.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.