A hét kérdése: fogyatékos gyermek utáni családi pótlék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szülő tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeke, 2014. november 5-én betöltötte a 18. életévét. A középiskolai tanulmányait várhatóan 2016. június 30-án fogja befejezni. 2014. novembert követően jár-e a szülőnek magasabb összegű családi pótlék, és ha igen milyen igazolást kell beküldeni a folyósító szerv részére?


Válasz:

A Cstv. 11. § (2) bekezdés szerint a közoktatási intézményben a 18. életévének betöltését követően tanulmányokat folytató azon személy részére tekintettel, akinek magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak továbbra is a korábban folyósított magasabb összegű családi pótlékot (iskoláztatási támogatást) kell folyósítani.

Fenti jogszabály értelmében orvosi igazolás nélkül folyósítható a magasabb összegű családi pótlék a tartósan beteg gyermek 20. életévének a betöltéséig amennyiben közoktatási intézményben tanul, és a tanulói jogviszony igazoltatásra kerül.

Válaszadó: Kosztkó András. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.