A hét kérdése: mi a rögzített nyugdíj?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen esetben van lehetőség az öregségi nyugdíj folyósítás nélküli megállapítására?


A Tny. 82.§-a alapján 1997. január 1-jétől lehetőség van a nyugdíj összegének folyósítás nélküli megállapítására, ez a rögzített nyugdíj.

A nyugdíj rögzítését az kérheti, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, és eddig az időpontig az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 évi szolgálati idővel rendelkezik és a korhatár betöltésekor nem kívánja igénybe venni az ellátást, mert még tovább dolgozik.

Aki a rögzített nyugdíj megállapítását kérte, és a nyugdíjkorhatáron túl a nyugdíj igénybe vétele nélkül tovább dolgozik, és legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, a tényleges nyugdíjba menetel idején választhatja:

  • a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított nyugdíj folyósítását, vagy

  • a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett a korábban rögzített nyugdíj folyósítását is, ha az számára kedvezőbb. Ebben az esetben a rögzített nyugdíj már tartalmazza a megállapítást követő időre vonatkozó évenkénti emeléseket is.

Ha a rögzített nyugdíj megállapítása után az igénylő 365 naptári nap szolgálati idő megszerzése előtt vonul nyugdíjba, a választási lehetőség nem illeti meg. Ilyenkor a rögzített nyugdíj nem folyósítható, csak a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított nyugdíj állapítható meg.

A nyugdíj folyósítás nélküli megállapításának nem feltétele a fennálló biztosítási jogviszony megszüntetése.

Aki nyugdíjának folyósítás nélküli megállapítását kéri, nem minősül öregségi nyugdíjasnak.

(Például az 1953 évben született férfi, illetve nő 2016-ban a 63. életéve betöltésének napjától kérheti a nyugdíjának rögzítését.)

Nem vonatkozik a nyugdíj rögzítésének lehetősége arra a személyre, akinek a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől a tényleges nyugdíjazás időpontjáig eltöltött idő legalább fele része alatt özvegyi nyugdíjat (állandó özvegyi nyugdíjat) folyósítottak.

A kérdést Póczik Kálmánné szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.