A hét nyugdíjkérdése: szünetelő nyugdíj újrafolyósítása a közszférában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közszférában való foglalkoztatás miatt szüneteltetett öregségi nyugdíj mikor folyósítható újból?


A közszférában foglalkoztatott ellátását csak akkor szüneteltetik, ha a jogviszony 2013. június 30-át követően is fennáll, tehát a kötelező szüneteltetés legkorábban 2013. július 1-jétől kezdődik. Az öregségi nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás szünetelésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak, ellátottnak minősül.

Az öregségi nyugdíj a nyugdíjas kérelmére csak akkor folyósítható újból, ha a jogosult igazolja az említett jogviszony megszűnését.

A nyugellátás újra folyósítása előtt a Tny. 83/B. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezéseit is alkalmazni kell. Ez azt jelenti, ha az érintett személy nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor vizsgálni kell, hogy a tárgyévben az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladta-e a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz 2013-ban az 1 764 000 forintot.
Ha az éves keretösszeget kimerítette, akkor adott évben a nyugellátás újra folyósítására nem kerülhet sor. (Tny. 83/A.§- 83/C. §)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.