A hét nyugdíjkérdése: szünetelő nyugdíj újrafolyósítása a közszférában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közszférában való foglalkoztatás miatt szüneteltetett öregségi nyugdíj mikor folyósítható újból?


A közszférában foglalkoztatott ellátását csak akkor szüneteltetik, ha a jogviszony 2013. június 30-át követően is fennáll, tehát a kötelező szüneteltetés legkorábban 2013. július 1-jétől kezdődik. Az öregségi nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátás szünetelésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak, ellátottnak minősül.

Az öregségi nyugdíj a nyugdíjas kérelmére csak akkor folyósítható újból, ha a jogosult igazolja az említett jogviszony megszűnését.

A nyugellátás újra folyósítása előtt a Tny. 83/B. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezéseit is alkalmazni kell. Ez azt jelenti, ha az érintett személy nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor vizsgálni kell, hogy a tárgyévben az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladta-e a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz 2013-ban az 1 764 000 forintot.
Ha az éves keretösszeget kimerítette, akkor adott évben a nyugellátás újra folyósítására nem kerülhet sor. (Tny. 83/A.§- 83/C. §)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.

2023. szeptember 18.

Mit jelent az egyetemi felvétel az árvaellátásnál?

Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Írásunk mind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.