A munkát terhelő adók csökkentéséért tüntettek Romániában a szakszervezetek


A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

A 300 ezer munkavállaló érdekeit képviselő szövetség több ezer, az ország különböző megyéiből összesereglett tagja gyűlt össze a bukaresti kormány székháza előtt, majd a gazdasági, munkaügyi és pénzügyminisztérium érintésével a parlament elé vonultak.

A BNS azt kifogásolja, hogy Romániában a munkaerőt 42,8 százalékos adó terheli, ami több mint 4 százalékponttal haladja meg a 38,6 százalékos európai uniós átlagot, az állam mégsem biztosít minőségi szociális és közegészségügyi szolgáltatásokat. A szakszervezet szerint a munkavállalók adóterheinek csaknem 90 százalékát a tb-járulék teszi ki, és Romániában a közegészségügyi rendszert és az állami nyugdíjpénztárat 97 százalékban a munkavállalóktól visszatartott járulékokból finanszírozzák.

Az érdekképviselet szerint azért alakult ki ez a helyzet, mert a 19 millió lakosú Romániában kevesebb, mindössze 7,7 millió ember dolgozik, de közölük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot. A foglalkoztatottság a 20 és 64 év közöttiek alig 69 százalékára terjed ki, a BNS szerint ennél csak Olaszországban és Görögországban rosszabb az arány.

A szakszervezet szerint a feketemunkát bátorítja, és igazságtalan az, hogy a bejegyzett munkaszerződéssel foglalkoztatott „tisztességes keveseket” terhelik magas adókkal azért, hogy a „kiváltságosok” különnyugdíjaira és „ingyenélők” szociális juttatásaira is legyen fedezet. Ezért azt követelték, hogy csökkentsék a tb-járulékokat és a foglalkoztatottság növelését bátorító politikával javítsák a társadalombiztosítási rendszer finanszírozását. A tüntetők azonnali adóreformot sürgettek, és azt kiabálták, hogy nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 2.

Adóemelések léptek hatályba Romániában

Augusztus 1-től nőtt a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója, valamint a szerencsejátékokból származó nyereség után fizetendő adó, emellett eltöröltek néhány építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari adókedvezményt.