Automatikusan változik át gyermekek otthongondozási díjává az ápolási díj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell a szülőknek külön kérvényezni: aki a gyermeke miatt részesül ápolási díjban, külön ügyintézés nélkül kapja idén január 1-től az ápolási díjnál magasabb összegű gyermekek otthongondozási díját (GYOD).

Minden olyan szülő részére, aki 2018. december 31-én gyermek ápolása révén ápolási díjban részesült, január 15-ig a járási hivatal automatikusan megállapítja a GYOD-ot, január 1-ig visszamenőlegesen – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Adó Online megkeresésére. (Gyermek alatt itt nem csak kiskorút, hanem a szülő akár felnőtt korú gyermekét is érteni kell.)

Nem szükséges tehát semmiféle nyomtatványt kitölteni az érintetteknek. Aki azonban nem részesült ápolási díj ellátásban, ugyanakkor tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermekét otthon ápolja, s megfelel az egyébként az ápolási díjhoz hasonló jogosultsági feltételeknek (elolvasható a szociális ellátásokról szóló törvényben, a 38.-39. §-ban),  itt tudja letölteni a szükséges nyomtatványt.

A GYOD-nál a felülvizsgálatok a továbbiakban hasonló módon, kétévente történnek majd, mint korábban az ápolási díjnál, azzal a különbséggel, hogy ezt kiegészítheti majd egy „helyszíni szemle” is, amelynek során a gyermek önkiszolgálását vizsgálják. A kérdőív, amelynek segítségével a vizsgálat során a gyermek önkiszolgálási képességét mérik, megtalálható a 303/2018. (XII. 27.) kormányrendelet mellékletében (a rendelet végén).  Legalább nyolc pontot kell elérni a kérdőívben, hogy a szülő jogosult maradjon a gyermekek otthongondozási díjára.

Az otthongondozási díj 2019-ben havi bruttó 100 ezer forint egy gyermeknél, ha kettő vagy több beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét is otthon ápolja a szülő, az összege ennek másfélszerese, 150 ezer forint. 2020-ben a jövőre érvényes minimálbér a 77%-ával, 2021-ben az akkori minimálbér a 88%-ával, 2022-ben az akkori minimálbérrel lesz egyenlő a gyermekek otthongondozási díja – derül ki az 1768/2018. (XII. 21.) kormányhatározatból (illetve kettő vagy több otthon ápolt gyermeknél ezen összegek másfélszeresével).

A nem a gyermeküket ápolóknak továbbra is marad a háromelemű ápolási díj rendszere, az ápolási, az emelt ápolási, vagy a kiemelt ápolási díj. Mindhárom fajta ellátás összege jóval elmarad GYOD-étól, bár ezen összegek is emelkednek. 2020 és 2022 között minden évben 5-5 százalékkal nőnek majd ezen ellátások összegei a fentebb idézett kormányhatározat alapján, illetve az Emberi Erőforrások államtitkára, Novák Katalin korábbi nyilatkozata szerint idén is 15 százalékkal emelkedtek.


Kapcsolódó cikkek

2018. október 12.

MEOSZ az ápolási díjról: diszkriminatív a kormány megoldása

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a többi érdekvédelmi szervezet folytatja az egyeztetéseket a kormánnyal az ápolási díj ügyében, mert szerintük csak átmeneti megoldás született és a többi 33 ezer érintettre nézve hátrányos a döntés – közölte a szövetség.