Az Allianz és az ING is várja a magánpénztárban maradókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április elsejétől szétválik az Allianz önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ága, az utóbbi független szolgáltatóvá alakul és Szövetség Magánnyugdíjpénztár néven együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének; az ING Nyugdíjpénztár nulla forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, és ugyancsak felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozók fogadására.


Az Allianz közleményében ismerteti: a 2012. január 1-jétől véglegesen megszűnő járulék jellegű nyugdíjpénztári befizetések miatt a magánnyugdíjpénztárak működési költségeinek fedezete nem biztosított (a tagok önkéntes befizetéseiből csak minimális összeget, 0,9 százalékot vonhatnak le), ami az egyes pénztárak működési tartalékainak kimerülését és rövidebb-hosszabb időn belül a pénztárak megszűnését okozhatja. Ezen folyamat már jelenleg is megfigyelhető. A pénztárak megszűnése, összeolvadása várhatóan fokozatosan fog megtörténni.

Az Allianz magánnyugdíjpénztárának tagsága a pénztár továbbműködését támogatja, amelynek érdekében a legfontosabb feladat egy olyan – egyik pénzügyi szolgáltatóhoz sem kapcsolódó – magánnyugdíjpénztár kialakítása, amely függetlenségével együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének, megteremtve ezáltal a létszámnövekedésből fakadó költséghatékonyság elérésének lehetőségét. A március 28-i küldöttközgyűlés április 1-jei dátummal elfogadta a pénztár önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ágazatokra történő szétválasztását. Az önkéntes ágazat jogutód pénztára ezt követően változatlan formában Allianz Önkéntes-nyugdíjpénztár névvel működik tovább, míg a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód pénztára Szövetségre cseréli az Allianz nevet. A névváltás elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy az új névvel működő magánnyugdíjpénztár már nevében is összefogást kifejező üzenetet közvetítsen a magánpénztári piac többi szereplőjének.

Az ING Nyugdíjpénztár ugyancsak bejelentette: a kassza igazgatótanácsa 0 forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, így a magánpénztár tagjaira a jövő évre javasolt négyezer forintos adomány mellett nem hárul egyéb fizetési teher tagságuk fenntartása érdekében. A pénztár ugyanakkor havi négy-nyolcezer forint tagdíj befizetését javasolja tagjainak a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapítása érdekében.

Az ING közleményében emlékeztet arra: az elmúlt hetekben több pénztár is jelezte, hogy végelszámolással megszűnik. Jelenlegi tagjaik így arról dönthetnek, hogy pénztári vagyonukat mely pénztárba irányítsák át, illetve, hogy visszatérnek-e az állami rendszerbe. Az ING ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben tapasztalható fokozott érdeklődés az utóbbi napokban még inkább megugrott, nagyon sokan jelezték az ING magánnyugdíjpénztárába való átlépési szándékukat – közölte a kassza.

Az ING a közlemény szerint felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozó tagok fogadására, az átlépésekhez szükséges nyomtatványokat elérhetővé tette honlapján. A tagok számára racionális döntés a pénztárban maradás, hiszen így megmarad egyéni magán-nyugdíjpénztári számlájukon felhalmozott megtakarításuk, amely hozamokkal és további egyéni befizetésekkel is gyarapodhat, ugyanakkor a tb-nyugdíjra is jogosultságot szereznek – mutat rá a pénzügyi szolgáltató.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény december végi elfogadásával több ponton változtatott a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék is az állami nyugdíjkasszába kerül.

Ugyanakkor március végéig újra megnyitották az állami pillérbe átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki fenntartotta pénztártagságát. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják. Azok a visszalépők, akik önkéntes nyugdíjpénztárba utalják tagi kifizetéseiket, az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adóvisszatérítésben részesülhetnek.

Az Erste Nyugdíjpénztár a megváltozott szabályozási környezetre és a gazdaságos működtetés ellehetetlenítésére hivatkozva még februárban bejelentette, hogy a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését javasolja a közgyűlésnek 2012. július 1-jével. Az Aegon Nyugdíjpénztár vezetősége ugyancsak a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetését javasolja a küldöttközgyűlésnek. Az OTP Magánnyugdíjpénztár tagdíjat szed a maradóktól: 2012. január 1. és 2012. május 31. között a tagdíj legkisebb mértéke ezer, június 1-től ötezer forint havonta.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.