Májustól sokaknak veszhet el a rokkantnyugdíja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett be felülvizsgálatra hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje. Aki nem jelentkezik felülvizsgálatra, májustól automatikusan elveszíti eddigi járandósságát.


A tárca tájékoztatása szerint a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül 148.500-an fordultak eddig az intézményhez, noha minden érintettet levélben tájékoztattak.
Ez azt jelenti, hogy a bejelentkezést elmulasztó 47.500 ember májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát, illetve ellátását, ha ezt a következő néhány napban nem teszi meg. Abban az esetben, ha valaki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelmet terjeszthet elő.

Korábban már több érdekvédelmi szervezet is arra kérte az érintetteket, időben adják be felülvizsgálati kérelmüket.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének főtitkára az m1 Ma reggel című szerdai műsorában azt mondta, március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez. A főtitkár arra is felhívta figyelmet, hogy azoknak is jelentkezniük kell, akiknek az állapotáról korábban az eljárások során bírósági ítélet is született. Közölte, megváltozott a jogszabály január 1-jétől, ezért kell most minden érintettnek jelentkeznie. Elmondta azt is, a vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. Mint mondta, amíg ez nem történik meg, addig az érintettek tovább kapják a mostani ellátást.

A felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, őket megpróbálják visszairányítani a munkaerőpiacra.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 16.

Így lehet rokkantsági ellátásból nyugdíj

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése nemcsak azok számára nyitja meg a nyugdíj-igénylés lehetőségét, akik megelőzőleg folyamatosan dolgoztak. Megnyílik ez a lehetőség azok számára is, akik egészségi állapotuk miatt rokkantsági ellátásban részesülnek.

2024. május 13.

Árvaellátás unoka és testvér részére

A hozzátartozói nyugellátások között van néhány ritkábban előforduló, kevésbé ismert hozzátartozó nyugellátás is. Az egyik ilyen ellátás az árvaellátás keretében található: az unoka, illetve a testvér árvaellátása, a másik a szülői nyugdíj.