Hány forinttól csökken a nettó bér jövőre?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A járulékplafon eltörlése és a félszuperbruttó kivezetése ellentétesen hat a magas keresetűek nettó bérére. Az Adó Online számításai szerint több mint egymillió forint havi bruttó bérnél csökken majd a nettó jövőre. Nem világos még, hogy a járulékplafon eltörlése a járadékplafon eltörlésével jár-e majd együtt.


Sokakat meglephetett, hogy a kormány legújabb megszorító csomagjának egyik eleme a nyugdíjjárulékplafon eltörlése volt annak ellenére, hogy korábban még arról esett szó, hogy az egészségügyi járuléknál is plafon lesz.

Mennyi?

De miről is van szó valójában? A munkavállaló jelenleg ha esik, ha fúj – pontosabban: keressen bármennyi pénzt – nem fizet többet napi 21700 forint munkavállalói nyugdíjjáruléknál. Minthogy 2012 szökőév, ez a korlát évi 7 942 200 forint, azaz havi 66185 forint. Azaz hiába keres a munkavállaló többet, mint havi bruttó 661 850 forint, ő akkor is csak a plafon 10 százalékát, 66 185 forintot fizet. No, ezt a plafont törölné el a kormány jövőre.

Ezzel hosszú évek óta először romlana a magas keresetűek nettó pozíciója – igaz, a félszuperbruttó kivezetésének a nettó pozíciót emelő hatása miatt csak a havi bruttó 1 011 595 forintnál többet keresőknél. A félszuperbruttó kivezetése ugyanis azt jelenti, hogy a havi 202 ezer forint fölötti bruttó béreknél nem kell beszorozni 1,27-tel a 202 ezer forint fölötti adóalapot. Eltűnik tehát a kvázi második – 20,32 százalékos – adókulcs. A nettó pozíció tehát háborítatlanul javul havi bruttó 661 850 forintig, majd itt belép a járulékplafon eltörlésének csökkentő hatása. A két ellentétes hatás havi bruttó 1 011 595 forintnál oltja ki egymást, majd innentől kezdődik romlik a jövő évi nettó pozíció az ideihez képest. (Az Adó Online számítását Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere ellenőrizte, és helytállónak találta.)

Az Adó Online számítása

Baloldalon a félszuperbruttó kivezetése, jobboldalon a járulékplafon eltörlésének hatása található az egyenletben, ahol a két oldal egyenlő ott marad változatlan a nettó pozíció.
0,16 x ((BRUTTÓ-202000)*1,27+ 202000)- 0,16 BRUTTÓ = BRUTTÓ/10 – 66185
0,27 BRUTTÓ -54540 = 0,625 BRUTTÓ – 413656,25
359116.25= 0,355 BRUTTÓ
BRUTTÓ= 1 011 595, 07 azaz 1 011 595 Ft

Mi lesz a nyugdíjjal?

Kérdés azonban még, hogy a havi bruttó egymillió forint fölött keresők hosszabb távon is rosszabbul járnak-e, azaz a többletbefizetés megjelenik-e majd a nyugdíjukban.

Két eset lehetséges: a járulékplafonnal együtt megszűnik a járadékplafon is, avagy csak a járulékplafon szűnik meg, de a járadékplafon megmarad – mondta az Adó Online kérdésére Simonovits András nyugdíjszakértő. Az első esetben a jelenleginél magasabb nyugdíjígéretet vesz a vállára az állam, az intézkedés gyors bevételt hoz, azonban hosszabb távon magasabb kiadásokat jelent. Ha a járadékplafon megmarad, akkor az nem jár magasabb nyugdíjígérettel, de sértené a biztosítási elvet, a többlet járulékbefizetésért a munkavállaló nem kapna cserébe semmit. Ez a nyugdíjszakértő szerint alaptörvény-ellenes lenne. Ebben az esetben végső soron egy második szja-kulcsot hoznának létre – tette hozzá a szakértő.

                                               

                       

               

       

                               

                                        Tervezzen az őszre Hungary Cardért!
                                       

                                Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!
                               
                                Rendezvénynaptárért kattintson >>>

                               

Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.