Enyhül a kormány nyugdíjtervezete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti információi szerint az egészségügyi és felsőoktatási dolgozók felmentést kapnának a Matolcsy György által bejelentett csomag azon része alól, amely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és munkabért.


Az egészségügyi államtitkárság sajtóosztálya azt közölte a lappal, hogy nyugdíj és a fizetés egyidejű felvételének tilalmáról, ám a fő szabály alól több ágazatban kivétel érvényesítendő. A Népszabadság szerint ugyanakkor a könnyítés nem vonatkozna a háttérintézményekre.

A szaktárca szerint a könnyítés oka, hogy az egészségügyben és a felsőoktatásban a közfeladatok ellátása biztonságos legyen, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy a nyugdíjkorhatár feletti munkavállalók döntő része munkában maradjon. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó több mint 136 ezer alkalmazott tíz százaléka nyugdíjkorhatár feletti.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.