Kétmillió felett a nyugdíjasok száma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint kétmillió öregségi nyugdíjat folyósítanak, ilyen magas számra eddig nem volt példa – írja a Napi Gazdaság.


Az öregségi nyugdíjasok száma átlépte a kétmilliós lélekszámot, annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest csak „nettó” 5560 fővel nőtt a nyugdíjasok száma – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adataiból, amelyeket a Napi Gazdaság idéz. A bővülés kizárólag annak a következménye, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehetnek.

Bár a kétmilliós létszámot csak most érte el az öregségi nyugdíjak száma, a tényleges nyugdíjasok száma ennél lényegesen magasabb: az ONYF adatai szerint 2,8 milliónyi ellátást folyósítanak, amiből 2,2 minősül nyugdíjnak. A becslések szerint ez a 2,2 milliós nyugdíjadat hosszabb ideig fennmarad, 2029-re éri el a 2,3 milliót a nyugdíjak száma a 2,5 milliós számot pedig 2039-ben lépheti át a társadalombiztosítási rendszer. A gond a népességfogyás: a nyugdíjasok aránya a jelenlegi 23 százalékról, 2039-re 28 százalékra emelkedik.

A rokkantsági ellátást kapók száma kismértékben csökkent, de még mindig meghaladja a 440 ezer főt.

A nyugdíjak januártól 5,2 százalékkal emelkedtek, de a rezsicsökkentés nyomán az infláció júniusban 1,9 százalékosra csökkent, így a nyugdíjak vásárlóereje 3,3 százalékkal emelkedett.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.