Magánpénztárakkal kísérletezik Csehország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszerűtlenek a januártól működő cseh magánnyugdíjpénztárak. A kormányfő szerint nyugdíjreform kell, az ellenzék eltörölné a frissen alakult pénztárakat.


A kormányzat által januárban bevezetett magánpénztári második nyugdíjpillér alternatívája csak az, ha a járulékok mértékét a bruttó jövedelmek eddigi 28 százalékáról 40-42 százalékra emelnék, vagy ha a közeljövőben egyharmaddal csökkentenék a mostani átlagnyugdíjakat – mondta Petr Necas cseh kormányfő egy prágai szakmai konferencián.

A nyugdíjrendszer januárban bevezetett második pillére, a magánnyugdíjpénztárak iránt egyelőre igen alacsony az érdeklődés Csehországban. Ezekbe a magánnyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek június végéig kell dönteniük. A koncepció azzal számol, hogy a munkavállaló társadalombiztosítási járulékainak egy része – a bruttó jövedelem 3 százalékát – az állami nyugdíjalap helyett a magánnyugdíjalapokba kerül. Az érintett személyek a saját maguk által fizetett járulékok további két százalékát vihetik át a magánalapba. A második pillérbe nem kötelező a belépés, de a belépett tagoknak kilépni már nem lehet.

A szociáldemokrata és kommunista ellenzék, valamint Milos Zeman államfő az utóbbi időben élesen bírálják a nyugdíjreformot. „Ha megvalósulna a nyugdíjreform, akkor a rendszer első pilléréből, az állami nyugdíjalapból mintegy 14 százalékot vinnének el a magánalapokba. Ez tehát nem a nyugdíjhelyzet javítását, hanem rosszabbodását vonná maga után” – állította néhány napja Zeman.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a felmérések szerint a jövő évi parlamenti választások nagy esélyese, ellenzi a nyugdíjreformot. A párt illetékese közölte: kormányra kerülésük esetén eltörlik a második pillért, s több helyen is módosítanak a rendszeren. A prágai sajtó szerint ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a második pillérbe eddig csak mintegy 31 ezer ember lépett be, holott a kormányzat félmillióval számolt.

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik. Öregségi nyugdíjat jelenleg mintegy 1,73 millió ember kap a 10,2 milliós országban.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek