Munkaidőszámlát javasolnak a vasasok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Német típusú „munkaidőszámla” bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok – mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője szerdán. A számlán nyilvántartott összeg a nyugdíjellátásba is átvihető lenne.


A kilencvenes évek végén speciálisan a nagyvállalatok számára bevezetett rendszer lényege, hogy a dolgozók virtuális számlán gyűjthessék túlóráikat, illetve nem rendszeres juttatásaikat, vállalati nyugdíjalapot, egyfajta lehetséges harmadik pillért képezve így a nyugdíjrendszerben.

Az itt nyilvántartott túlóra-tömeg ugyanis kamatozó, a nyugellátásba átvihető összeg. A pluszórákat kihasználva akár két évvel a korhatár betöltése előtt is nyugdíjba vonulhat a munkavállaló, esetleg tanulmányi szabadságként veheti ki ezt az időkeretet – tette hozzá. Jelezte, hogy a közeljövőben megkeresik javaslatukkal a szakpolitikusokat.

A szakszervezeti vezető szerint a megoldás jelentőséggel bír akkor, amikor a trendek arra mutatnak: 2025 táján „már nemigen lesz érzékelhető állami nyugdíj” Magyarországon.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke az eseményen úgy fogalmazott: minden olyan törekvésre nyitottak, amely nem rontja a versenyképességet, és a munkavállalók érdekeit szolgálja.Elmondta, a nagyjából százezer munkahely jelentős hányada a közfoglalkoztatás dinamikus növekedésének eredménye, miközben a nyolc órában foglalkoztatottak száma csökkent, és a négy-, illetve hatórás állásoké emelkedett. Eközben kilencről három hónapra esett az álláskeresési támogatás időtartama, miközben az átlagos munkanélküli 18 hónapot vár, hogy munkába állhasson.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.