Nyugdíj: két nap maradt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március végéig kell eldönteniük a magánpénztári tagoknak, átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy sem. Aki marad, teljes állami nyugdíjat kaphat, ha az NGM beváltja ígéretét, és tényleg átírja a nyugdíjjárandóságokra vonatkozó szabályozást – igaz, ezt hónapok óta megtehette volna. Az index.hu írása segít a döntésben.

A tárca nem is cáfolta azt a felvetésünket, hogy azért nem tette, mert a bizonytalan helyzetben talán többen léphetnek át. Egyelőre kilenc kassza maradt talpon, de a megszűnések és az összeolvadások is folytatódhatnak.

A héten minden nyugdíjpénztári tagnak el kell döntenie, hogy pénztártag marad-e, vagy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A döntést nemcsak a várható nyugdíj arányára vonatkozó bizonytalanság nehezíti, hanem az a kérdés is, hogy a bevételek nélkül maradt kasszák – miután a dolgok jelenlegi állása szerint több befizetés a rendszerbe legfeljebb csak önkéntesen érkezhet – meddig és miből tudják finanszírozni a működésüket. Azaz kérdés, milyen feltételekkel, meddig és hány kassza maradhat meg.

Csak ígérgetnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eddig nem kezdeményezte annak a törvénynek a módosítását, ami kimondja, hogy azok, akik megtartják pénztártagságukat, csak a befizetéseik alapján járó állami nyugdíj 75 százalékát kaphatják meg. Holott a minisztérium közben folyamatosan arról beszél, hogy a magánpénztári tagok a mostantól kezdődő időszakra 100 százalékos állami nyugdíjat kaphatnak.

Az index a héten is megkérdezte az NGM-et az ezzel kapcsolatos álláspontjáról. Szinte szó szerint azt közölték, amit két héttel ezelőtt mondtak: „a tavaly év végi törvénymódosításhoz kapcsolódó, kisebb jelentőségű – a számítás részletszabályait az általánoshoz igazító – szabályozási változások a közeljövőben várhatóak a kérdésben”. Felvetésünkre, hogy nem gondolják-e, hogy a hónapok óta tartó halogatás egy szégyenletes, jogbizonytalanságot eredményező helyzetet szült, a szaktárca nem is reagált.

További részletek az index.hu cikkében.


Kapcsolódó cikkek