Nyugdíjmizéria: ők lehetnek a nyertesek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hetük maradt már csak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak arra, hogy eldöntsék, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. A legfrissebb információk szerint a magánpénztárakban maradók ugyanúgy 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak, mint akik tavaly visszaléptek az állami rendszerbe. Döntésük helyességét azonban mégsem ez befolyásolja a leginkább, hanem az, hogy képesek-e fennmaradni a magánpénztárak – írja a pénzcentrum.hu.


Az Országgyűlés 2010. október 25-én döntött úgy, hogy 14 hónapig, 2011 végéig az állami nyugdíjalapba irányítja át a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat. Akkor még nem szólt arról a fáma, hogy ezért cserébe milyen nyugdíjjogosultságot ajánl az állam. Ezzel egy időben egy másik törvényjavaslatot is elfogadott, amely eltörölte a pályakezdő kötelező magánpénztári tagságát, és mindenki számára megnyitotta annak a lehetőségét, hogy visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe.

Majd 2010. december 13-án elfogadta az Országgyűlés a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényt, amely kimondta: csak az kaphat a jövőben 100 százalékos állami nyugdíjat, aki az állami nyugdíjrendszert választja. Ezzel szemben magánpénztárban maradók csak az addigi szolgálati ideje alapján lesznek jogosult nyugdíjra (15 évnél kevesebb szolgálati idő esetén csak az úgynevezett időskorúak járadékára, 15 és 20 év között részleges mértékre). A korábban nyugdíjba ment pénztártagok a nyugdíjuk körülbelül 74 százalékát kapták az állami rendszerből, a többit pedig a megtakarításukból.

A törvénymódosítás nyomán 3 millió pénztártagnak kellett döntenie, visszalép-e az állami rendszerbe, vagy marad a magánpénztáránál. Az állami nyugdíj elvesztésének a tudatában mindössze 98 ezren nyilatkoztak úgy, hogy ennek ellenére a magánpénztárban hagyják a megtakarításaikat.

További részletek a pénzcentrum.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.