Plafont kaphat az egészségbiztosítási járulék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egészségbiztosítási járulékra is plafont állíthat be a kormány, de egyelőre nem tudni, hol húzzák majd meg a járulékfizetési határt – írja a Népszabadság Online.


A nyugdíj-biztosítási járulékkal szemben a jelenlegi szabályozás szerint az egészségbiztosításban nincs felső korlát a járulékfizetésben, azaz akárhány forintot keres a járulékfizető, minden egységnyi bevétel után arányosan kell fizetnie a járulékot. A nagyobb ezért sok esetben adóoptimalizációval próbálják kivonni a jövedelmet a járulék fizetése alól, vagy például külföldön veszik ki a pénzüket.

Nem tudni pontosan, hogy így mekkora bevételtől esik el a társadalombiztosítás, de az első becslések szerint néhány tízmilliárd forinttal rövidítené meg a tb-kasszát, ugyanakkor a Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint a változó jogszabályi környezet olyan pénzeket csalogathat haza, amelyek eddig nem jelentek meg a kasszában. A szakértő szerint nem rendkívüli a plafon beépítése az egészségbiztosításba, hiszen például a táppénzfizetés is maximalizált.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.